29. syyskuuta 2020


Glassprisoner


Muuta


Vieraskirja


Nimi:

Viesti:Firefox 2

Sivuilla vieraita 14.2.2007 lähtien 2448Juoksu


Kannattaa alottaa varovasti. Ite alotin juoksemalla kilometrin, untuvatakissa.

Toinen juoksukerta meni jo paremmin, ehkä 1,5 kilometriä, tällä kertaa vähän kevyemmässä varustuksessa. Valitettavasti olin juossu sen 1,5 kilsaa yhteen suuntaan ja jouduin nolona kävelemään takasin. Yritin kyllä välillä juosta, mutta kylkeen pisti ihan sairaasti.

Kerran luin jonku novellin missä huomattavan ylipainoinen tyttö tuosta noin vaan lähti juoksemaan, eikä väittänyt vaikka kuinka kylkeen pisti. Sen kirjottaja ei kyllä tienny pistoksista mitään!

Ekalla kerralla ku lähet juoksemaan ota lyhyitä askelia, ja hiljanen tempo. Siis jos sulla on huonompi kunto. Juokset niin hitaasti että varmasti näyttää tyhmältä, siinä sulla on oikea alotusvauhti. Ja sitten siis ensimmäinen asia mitä pitää opetella ku lähtee juoksemaan, on

Tärkeintä ei oo matka vaan aika.

Ainakin jos haluaa rasvaa polttaa. Seuraava on

hengittäminen

Kokeile vaikka ottaa neljä askelta sisään hengityksen aikana ja neljä ulos. Talvella ja kylmällä ilmalla varsinkin kannattaa hengittämää nenän kautta, ite en osaa vieläkään ja oon kuitenki juossu jo kolmisen vuotta.

Pari kolme kertaa ku lähet lenkille ja hoet mielessäs ”sissän kaks kolme neljä, ulos kaks kolme neljä” niin se alkaa juurtumaan päähän, eikä sit enää neljännellä kerralla tarvi sitä miettiä. Sillon mietitäänki sellasta asiaa ku

askel

Eli kantapää osuu maahan, rullaa jalkaa, ponnitus ja isovarvas ja se viereinen varvas nousee maasta viimesenä. Askeleesta tulee kevyt ja kevyen näköinen, eikä se rasita polvia. Muokkaa hyvin pakaroita myös. Mietit sitä sitten taas pari juoksukertaa niin että alkaa tulla automaattisesti, sitten alat ajatella

ryhtiä

vatsa sisään. Siis aktivoit lantiopohjan lihakset, tytöille helpompaa ku pojille, mehän tehään sitä harva se ilta. Jos joku nyt ei tiedä miten ne aktivoidaan niin se on se sama toiminto ku sillon ku pidätellä ykköstä, eli pissahätää… Tästä saadaan siis oikeanlainen ryhti, tukee selkää. Plus että kuluttaa pikkusen enemmän kaloreita ja vahvistaa vatsalihaksia.

Sitte ku nämä asiat tulee automaattisesti jo ensimmäisellä juoksuaskeleella, voit sanoa olevas juoksija. Mä en voi, ku en osaa hengittää nenän kautta :(

Sitte mietitään vähän

varustusta.

Kylmään vuodenaikaan pukeudutaan silleen niinku et olis 10 astetta lämpimämpi ku on. Alussa voi tuntua että tulee kylmä, mutta se menee kyllä ohi. Kesällä kannattaa kans pitää pipoa, aurinkolaseja ja aurinkosuojavoidetta! Kengät pitää olla nilkkaa tukevat, varpaista joustavat, suora lestiset ja sopivan kokoset. Ite käytän lisänä säärystimiä kylmään vuodenaikaan, ettei tuu ns. penikkatautia eli nilkkojen rasitusvammaa. Se on kivulias tunne säären etupuolella, ja estää juoksemista ainaki parin viikon ajan. Jos jatkuu pidempään hoitamattomana joudutaan leikkaamaan!

Sen voi estää siis pitämällä nilkat lämpimänä, venyttelemällä kunnolla (väh. 45min/lihas). Jos sit kuitenkaan et venyttele, niin sellanen kotikonsti voi auttaa että ensin valutat kipeälle lihakselle niin kuumaa vettä ku kärsii muutaman sekunnin ajan, sitten niin kylmää ku kärsii heti perään ja taas muutaman sekunnin ajan, sit taas kuumaa-kylmää-kuumaa-kylmää 5-6 kertaa. Sitten venyttelet ja pidät lämpimänä. Tähän ei sit mitkään apteekin geelit mobilaatit sun muut auta!

Juomaa

mukaan, puolen litran pullo on kai ihan riittävä, mulle ainaki. Ite sekotan veteen hiukan sokeria ja vielä vähemmän suolaa. Sokeri toimii energiana rasvanpoltossa ja suola sitoo vettä niin ettet hikoa kaikkea heti läpi. Veden kannattais kans olla huoneenlämpöstä tai vähän alle, se sitoo happea parhaiten. Happi on siis se tärkee asia mikä estää pistelyä kyljessä

Vettä kannattaa myös juoda ihan heti ennenku lähtee ovesta ulos, ettei kerkee tulla pissahätä ennenku alat hikoilla vesiä pois.

Pariin tuntiin ennen lenkille lähtöä ei kannata syödä oikeen mitään raskasta, koska ruoansulatus vaatii osansa energiasta ja hapesta ja se on sitte siitä muusta pois.

No jos nyt jotain doping-aineita pitää/saa mainita niin kofeiini- tai magnesiumtabletit. Kofeiini parantaa suorituskykyä ja se luokitellaan virallisestikin doping-aineeksi ja magnesium kiihdyttää hapen kuljetusta lihaksiin, tai jotain sinne päin…

Venyttely

on sitte TOSI tärkeetä! Jokaista lihasta VÄHINTÄÄN 30 sek. Ja se saa sattua. Jos et tiiä mitä lihaksia venytellä, jätä kerran lenkin jälkeen venyttelemättä niin viimestään seuraavana aamuna tiiät että mitä olis pitäny venytellä.

td