Video Clips
(Click on the picture to open Avi-video-file,
or click on the
text links below)

These files require fast connections.

History Feedback form

Estonia passing bye

Helicopter

People on the boat-deck of the Estonia as she passes by leaving the port.
Port1.avi (337 kb)
Rescue helicopter searching for survivors and finding an empty lifeboat.
Heli2.avi (370 kb)

Savers too late...

Diving
Rescuers coming to late for some of those in the sea (tragic and shocking). Body3.avi (444 kb)
Divers inspecting the bridge and some cabin on deck 6.
Subp4.avi (270 kb)

History Feedback form

Eräs sähköposti.

Date: Thu, 04 Dec 1997 02:09:27 +0200
From: jaakko panelius
Reply-To: pandiz@nettilinja.fi
X-Mailer: Mozilla 3.0 (Macintosh; I; 68K)
To: stigb@multi.fi
Subject: estonia-sivut

Olet nähnyt suuren vaivan Estonian murhenäytelmää valoittaaksesi. Kiitos!

Mielestäni ne täyttävät tarkoituksensa hyvin. Olen kyllä seurannut tiiviisti aiheenkäsittelyä julkisuudessa, mutta vasta nyt, yli kolme vuotta onnettomuuden jälkeen, tunnen kiinnostukseni olevan luontevaa. Tunsin olleeni jotenkin liian lähellä tapahtumia sen jälkeen kun unisena Silja Europan sängyssä 28.9.1994, aloin hämmästellä laivan rungon liikeradan muutosta. Katsoin kelloa ja ihmettelin yhä enemmän että ei voi olla mitään normaalia syytä muuttaa kurssia klo 1.25. Tiesin laivan sijainnin suurinpiirtein, eikä kurssinmuutokseen voisi olla muuta syytä kuin ongelma laivalla (ehkä myrskyn takia) tai ongelma jollakin toisella laivalla.

Niinpä lähdin ulos hytistä kannelle ja näin Viking Mariellan hyvin lähellä samalla kurssilla valonheittimet päällä. Myrsky yltyi yhä mutta päätin selvitttää syyn ja lähdin komentosillan yläpuolen tasanteelle, josta oli erinomainen näkyvyys lähes joka suuntaan. Vähään aikaan ei tapahtunut mitään, eikä laivallakaan kukaan liikkunut. Ihmettelin laivan hidasta vauhtia, vai ollaanko jo ihan lähellä avuntarvitsijaa - ilmeisesti joku kalastuspaatti saanut konevaurion. Sitten alkoi näkyä hätäraketteja, monesta eri suunnasta. Ja lopulta yksi miehistön jäsen kiirehti ohitseni. Kysyin suoraan kuka on merihädässä ja hän vastasi: ”Estonia”. Mutta ei suostunut kertomaan enempää. Laiva oli lähes pysähtynyt ja lisää laivoja oli saapunut alueelle. Mutta Estoniasta ei ollut mitään havaintoa. Valonheittimet kiersivät meren pintaa joka puolella, mutta ei laivaa...

Herra jumala, ei voi olla totta. Oli selvää että Estonia oli jo uponnut ja hätäraketit olivat sen pelastuslautoista ja -veneistä. Mutta koska niitä nousi koko ajan niin paljon vaikutti siltä että hyvin monet olivat pelastuneet. Sitten saapuivat helikopterit, ensin suomalaisia Pumia sitten ruotsalaisia Vertoleja ja muita.

Tilanne näytti samaan aikaan lohdulliselta ja surkealta:laivoja meressä vajaa kymmenen ja koptereita ilmassa, mutta saivatko ne mitään aikaan . Lauttoja lipui silmien edestä mutta Siljalta ei laskettu veteen mitään apuvälineitä. Yhtäkkiä komentosillan viereen ja siis myös minun viereen tuli Ruotsin Laivaston kopteri pintapelastaja vaijerin päässä. Ensin hämmästelin sitä miten tuuli oli tosiaan jo niin voimakas että vaikka kopteri leijui vain 15 metrin päässä se oli lähes äänetön. Kopteri tavoitteli Europan keulan ääressä kellunutta lauttaa. Operaatio vaikutti hyvin vaaralliselta, virhemarginaali oli erittäin pieni. Samassa kopteri joutui tekemään voimakkaan korjausliikkeen ja lähestyi laivan komentosiltaa. Katsojat saivat kyytiä ja hetken näytti siltä roottori osuu laivaan. Ei osunut mutta pintapelastaja joutui pahaan heiluriliikeeseen ja joutui lopulta tiputtautumaan komentosillan katolle tutkien ja antennien joukkoon. Hänen onnistui ryömiä pois.

No tämä tästä. Tarkoitus oli vain kiittää sivuista, mutta tuntui hyvältä kirjoittaa aiheesta ensimmäistä kertaa, ovat vielä aika lujasti muistissa. Saatatpa olla jopa oikea vastaanottaja.

Terv. jaakko panelius
History Feedback form
 

Go To


Text, animations and design by S-G.Berglund © 1994, 1995, 1996, 1997, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005

This site includes a midi background sound-file