Finska kriget.

 

Finska kriget 1808-09

Finska kriget åren 1808-09 avslutade Sveriges och finlands långa gemenskap.
Finland var igen en gång strategiskt viktigt i både ryssarnas och svenskarnas krigsplaner. I vårt område finns slagfält från Finska kriget bland annat i Alavus, Kuortane, Lappo, Oravais, Nykarleby, Kauhajoki, Vasa samt Sävar i Västerbotten. Sammandrabbningar förekom också i Närpes, Alajärvi, Ilmajoki, Ratan och Umeå.

Napoleon I och Rysslands Alexander I slöt ett förbund sommaren år1807 i Tilsit. Napoleon ville krossa England och tsaren ställde upp vid hans sida. England skulle strypas ekonomiskt genom att isoleras från kontinenten. Största delen av Europa gick med i isolationen, men Sverige lyckades man inte övertala på diplomatisk väg. Tsaren överlämnade ett hotkrav åt kung Gustaf IV Adolf och meddelade att han tar Finland om inte Sverige överger sitt förbund med England. Ryssarna påbörjade anfallet den 21.2.1808.

Sveriges strategi var att retirera till Österbotten för att invänta hjälpstyrkor på våren då havet åter var öppet. Två månader krigade man genom att hela tiden retirera, tills man den 18 april gick det första verkliga slaget i april i Siikajoki. Där vann generalmajor Adlercreutz med sin armé över Kulnevs mindre trupp. Svenskarnas landstigningsförsök misslyckades, men de band ändå en del av ryssarnas styrkor, så att Finlands fältarmés sommarkrigsfärder ändå hämtade flera segrar.

<< Hem igen >>     Slaget vid oravais