25.01.2000

Svenska Österbottens Biodlare r.f.

Biodling i Österbotten

EMOTR logo

Bakgrund

Efter en lyckad nystart av vår föreningen våren 1986 började aktiviteterna, medlemsantalet och intresset för föreningen och biodlingen igen sjunka i mitten av 90-talet. De biodlare som fanns kvar var till övervägande del pensionärer eller i en nära framtid blivande såna.

Samtidigt yppade sig nu möjligheten att starta ett såkallat EU-projekt och därigenom anställa en projektledare vars huvudsakliga arbetsuppgifter skulle bestå i att med olika medel stimulera intresset för biodlingen och därigenom skapa förutsättningar för en föryngring och ökning av antalet biodlare och bisamhällen inom föreningens verksamhetsområde.

Målsättning

Efter vissa initialsvårigheter kom så projektet i gång den 1.4.1998 med en deltidsanställd projektledare. Som målsättning för projektperioden 1.4.1998 – 31.12.1999 fanns bland annat en ökning av honungsproduktionen och därmed även bisamhällen med ca 40 %. Framförallt är inriktningen att öka antalet personer som har biodling som en komplettering eller binäring till annan verksamhet.

Även olika samarbetsformer, skolning och utbildning samt reklam och marknadsföring är frågor som har en framträdande plats i projektet.

Information till berörda odlare om pollinationsbehovet i olika grödor, bär och fruktodlingar finns också med som en viktig del av målsättningen.

Ett delprojekt som hade till uppgift att utröna möjligheterna att odla jordhumlor, för pollinering i växthus och på frilandsodlingar har slutförts. För en fortsättning med avsikt att i framtiden kommersiellt odla humlor för pollinering av grönsaker, bär och frukt kommer en undersökning av intresset av att bilda ett bolag, eller sammanslutning som kan fortsätta med forsknings och försöksverksamheten att utföras.

Raport om delprojektet med jordhumlor => Humleodling

Stödformer

För att stimulera en expansion av biodlingen finns det vid en nyetablering eller utvidgning, möjlighet till ekonomiskt stöd från Österbottens T&E-central. Detta stöd kan uppgå till 35 % av godkända investeringskostnader och kan sökas via projektet.

För att ytterligare underlätta för sökanden, gör den anställda projektledaren kostnadsfritt upp de plan och kostnadsförslag som skall bifogas denna ansökan. Projektledaren bistår även kostnadsfritt med råd och vägledning, i frågor som anknyter till denna näring och vid behov görs även besök och rådgivning hos biodlarna. Detta under tiden som projektet pågår.

Resultat

En summering av resultatet för 1998 ger vid handen att redan under det första verksamhetsåret har målsättningen överträffats. Till T&E-centralen har anhållan om stöd för investeringar på över 1 milj. mk inlämnats under 1998. Det betyder att om dessa planer förverkligas är ökningen redan uppe i 45 % från utgångsläget våren 1998. Under samma period har även ca 30 personer deltagit i de 4 dagars nybörjarkurser som anordnats genom projektet.

Förväntningar och förutsättningar

Prognosen för resterande projektperiod antyder ett slutresultat som skulle betyda en ökning av antalet bisamhällen med sammanlagt ca 450 - 500 st eller ca 60 % och under samma tid förväntas även ca 40 st företrädesvis yngre personer börja som biodlare.

Enligt statistikuppgifter konsumeras inom vårt verksamhetsområde ca 100 ton honung / år till ett värde av 4 – 5 milj. mk i konsumentledet. Med de nu planerade utökningarna kan vi med normala honungsskördar producera ca hälften av denna mängd inom regionen.

Ställs målet att producera honung i samma kvantitet som konsumtionen, finns det plats för många biodlare och bisamhällen ytterligare. Kurvan för honungskonsumtionen har ju också under en lång tid pekat uppåt.

För ytterligare information kontakta projektledaren:

Håkan Wikström tel: 766 2093 eller 050 322 4450

Copyright© 1999-2000 Svenska Österbottens Biodlare r.f.

Webmaster