Grafton-affären

Precis klockan fyra eftermiddagen den 8 september 1905 skakas den österbottniska kustremsan mellan Jakobstad och Gamlakarleby av tre kraftiga explosioner.

Snart framgår det att explosionerna härrör från ett stort fartyg som sprängts vid Orrskär i Larsmo skärgård. Vad som är ännu mera häpnadsväckande är att fartygets vrak är fyllt med vapen, ammunition och sprängämnen.

Explosionen sätter myror i huvudet på lokalbefolkningen och skräck i de ryska myndigheterna. För det är bara en liten invigd krets som känner till bakgrunden till den gåtfulla händelsen.

Vem som låg bakom vapeninsmugglingen, vart vapnen skulle gå och varför det hela slutade så illa har fram till våra dagar till stora delar varit väl förborgade hemligheter.

Först nu ett sekel senare kan journalisten och författaren K-G Olin skingra dimmorna kring den spektakulära explosionen i Bottniska viken hösten 1905.

Fram stiger en fascinerande historia med världsomspännande förgreningar – japanska finansiärer, amerikanska äventyrare, ryska underrättelseagenter och framför allt finländska frihetskämpar.

Grafton-affären är ännu ett bevis på att verkligheten överträffar dikten.

"Man slukar boken som den bästa spionthriller. 

Bibliotekstjänst, Sverige

Beställ här via e-post


Pris: 18 euro
Flexo, 296 sidor,
illustrerad
ISBN 978-952-9600-21-2
Tryckår 2011.
(Sjätte upplagan)

> Aselaiva John Grafton