http://cgi.multi.fi/cgi-bin/Count.cgi?df=webmaster001.dat

Lär dig allt om din hårddisk

PARTITIONERING!

FORMATERING !

FILSYSTEM !

MBR !

Att installera en hårddisk !

Klona hårddisken !

Kopiera hårddisken !

 

Innehåll




Att installera en hårddisk

Beroende på hur hårddisken är förberedd måste man eventuellt först använda programmet FDISK, och sedan formatera hårddisken, innan man kan installera ett operativsystem. I detta fall betyder det att enheten du startar från måste innehålla Fdisk.exe samt Format.com. Det här är en guide till hur man installerar en IDE-hårddisk i en PC. Vare sig det är hårddisken i ditt hemmabygge, eller en extra håddisk i ditt nuvarande system som ska installeras, så kan du ha nytta av den här guiden. Texten tar även upp andra IDE-enheter som till exempel CD-ROM.

I teorin

Först bör man känna till grunderna om hur IDE-standarden fungerar. På dagens moderkort finns det två IDE-kontakter, två kanaler. Dessa kallas vanligen för Primary och Secondary IDE. Varje kanal klarar av två enheter, alltså kan datorn maximalt hantera fyra IDE-enheter. En flatkabel för IDE har således två kontakter för enheter. Kontakterna har 40 stift och är precis likadana på moderkortet som på enheterna .

Enkelt beskrivet kan man säga att varje kanal har en etta och en tvåa. Man måste därför börja med att ställa in enheterna efter dessa förutsättningar. Det sker med hjälp av småa byglar på enheten. Dessa sitter vid IDE kontakten på enheten. Dessa brukar sitta vid IDE-kontakten på de flesta enheter, men på hårddiskar kan de även sitta under eller på den andra kortsidan. Hur byglarna ska ställas in brukar stå någonstans på enheten, eller i dess manual. De alternativ som finns är Single, Master, Slave
och Cable Select. Single (ensam) betyder precis vad namnet antyder; att man bara använder en IDE-enhet på den kanalen. I de flesta standarddatorer har man även en IDE-CD, varför hårddisken sällan är ensam på den första IDE-kanalen. Därför har de flesta av dagens hårddiskar ingen Single-funktion, utan Master används för båda alternativen. Detta är att föredra, eftersom man då inte behöver bygla om enhet nummer ett när ytterligare en enhet ska installeras. Master innebär alltså att enheten är nummer ett på den aktuella kanalen, antingen ensam eller tillsammans med en annan enhet. Slave innebär att enheten är nummer två på kanalen, men även en slave-enhet kan dock vara ensam på en kanal. Cable Select innebär att enheterna anpassar sig efter placering på IDE-kabeln, eller efter enheter som redan är inställda. Om det finns en Master på en kanal blir en enhet med CS automatiskt Slave.

I praktiken
Enhet ett på den första IDE-kanalen ska vara en hårddisk. Detta är systemets huvuddisk, C:, från vilken operativsystemet startar. Enhet nummer två blir som standard enhet ett på andra kanalen blir och enhet två på kanal två blir således. Hårddisken som du ska använda i ditt hemma- bygge (C:) ska således vara inställd som Master och kopplas till den första IDE-kanalen. De flesta hårddiskar är inställda som Single/Master från fabrik, varför man inte behöver ändra på detta. Med ett moderkort följer endast en IDE-kabel, varför en CD-ROM brukar kopplas till samma kabel som hårddisken. CD-spelaren blir således enhet två på IDE-kanal ett, och ska ställas in som Slave. IDE- kanalr två lämnas alltså tom för framtida uppgraderingar. Om du ska ha fler än två IDE-enheter måste du använda båda kanalerna, vilket kräver två flatkablar. Ska du koppla in ytterligare en hårddisk i systemet finns det två alternativ. Antingen sätter man den som Slave på IDE-kanal ett, och flyttar CD-spelaren till kanal 2. Eller så sätter man den som Master på kanal två. CD-spelaren kan då antingen vara kvar på kanal ett, eller flyttas till kanal 2. Om det finns två enheter på kanal ett, kan en enhet på kanal två ändå vara inställd som Slave, även om den är ensam. Denna får då IDE-plats fyra i datorns BIOS, nummer tre lämnas tom, men den får ändå enhetsbeteckning
E: av operativsystemet.

 

Hårddisken

Hårddisken är i själva verket bara en liten del inuti datorn. På den lagras nämligen alla program och data, storleken på [8]hårddisken kan vara från 0,5 giga uppåt.
Hårddiskens utveckling, för 30 år sedan var lagringskapacitet 0,5 megabyte, hårddisken var stor som en byrå, I dag är lagringskapacitet över 36 000 megabyte, och liten som en CD-box.
Övriga massaminnen är, disket,  cd-rom,  Zip,  CD-R.  CD-RW,  DVD,  samt bandminne.
Hårddiskens storlek (eller minnes kapaisitet meddelas i giga) En mega är miljon tecken, och en giga är tusen mega.
Hårddisken inverkar icke på datorns hastighet, utan på hur stora och många program som finns installerade, samt övriga information är sparad i datorn hårddisk.

IDE och SCSI hårddiskar.
Scsi användes i första hand av Macintosh-datorer,som fodrar scsi-programkort som vanliga PC mikror inte har färdigt installerat. Det gör att priset blir flere tusen mark dyrare än Ide hårddisken.
I bärbara datorer, är hårddisken fysiskt och minnes kapasitet mindre.På grund av storleken och specialteknik är priset betydligt dyrare än en vanlig hårddisk.

SCSI är rätt alternativ om du:

På en vanligt 3,5 tums diskett kan man spara 1,44 mega. Konkurenten till den vanliga hårddisken är ZIP stationen, som sparar från 100 mega och uppåt.

Tillbaka till menyn

 

Formatering av hårddiskar

Formatering av hårddisk består i stort sett av tre olika delar. Lågnivåformatering,  Partiotionering och Högnivåformatering. 

För att hårddisken sedan skall gå att starta krävs dessutom vanligen att någon form av operativsystem installeras. Hårddisken består av en av de viktigaste beståndsdelarna i varje dator.
Den är en trogen mekanisk enhet, som ständigt snurrar på och som helst aldrig får gå sönder.

Det finns många olika sätt att nyttja lagringsutrymmet på och den snurrar på hela tiden och får helst aldrig gå sönder. Det finns många olika sätt att nyttja lagringsutrymmet på, och det finns många olika typer av fel som kan uppstå. Skivorna i en hårddisk består normalt av metall och ytan är täckt av ett tunt lager järnoxid, precis som på till exempel ett magnetband.

Men hur hittas informationen på hårddisken och hur vet hårddiskens huvud var den skall läsa eller skriva ? För detta krävs en organisation och denna skapas när hårddisken formateras." Detta görs i två steg, fysisk och logisk formatering." Se även krav på hårddiskutrymme. Behöver du hjälp [1] att formatera hårddisken gå in på internet så får du all den hjälp du behöver.

KOM IHÅG ATT GÖRA BACKUP PÅ ALLA VIKTIGA FILER OCH DRVIRUTINER

Tillbaka till menyn

 

LÅGNIVÅFORMATERING

En hårddisk måste allra först genomgå fysisk formatering. Denna utförs normalt redan vid tillverkningen och innebär att diskarna förses med grundelementens spår.

Spåren identifieras med hjälp av en numrering som startar med 0 på det yttre spåret. Spåren delas vidare in i områden som kallas sektorer, som kan lagra en fast mängd data, vanligen 512 byte. Varje spår har lika många sektorer.

Många anser att det inte går att göra lågnivåformatering på en IDE-disk. Om man ändå måste exempelvist vid ett svart virus eller en "borttappad" huvudstartpost, kan man på somliga moderkort, använda datorernas inbyggda BIOS-program för lågnivå-formateringen. Du kan också använda något fristående program t.ex. Checkit, Hdtest eller MS. Du måste alltid "boota" (starta) datorn och läsa in DOS från en systemdiskett

Lågnivåsformateringen utför följande:

Tillbaka till menyn

 

GÖR BACKUP På VIKTIGA FILER OCH DRIVRUTINER,

För att eliminera felen så att dina datorproblem inte slutar i en total katastrof!

PARTITONERING

När hårddisken med hjälp av lågformateringen blivit preparerad är det dags att partitionera hårddisken. Detta görs lämpligen med hjälp av DOS-programmet FDISK (eller andra program t.ex. Onetrack, Disk Manager eller Speed Stor.)
Har du inte Fdisk på din systemdiskett, (den diskett du botar din dator ifrån), får du kopiera filen till disketten från en annan dator (finns i DOS-katalogen). Kom ihåg att du måste se till att du håller dig till den DOS-version som du sedan tänker lågniva-formatera hårddisken med !

PARTITIONERINGEN UTFÖR FÖLJANDE:

 

Tillbaka till menyn

 

HÖGNIVÅFORMATERING

Kallas också DOS formatering där logisk formatering utförs i datorn innan hårddisken kan användas och man placerar ett filsystem på hårddisken. Filsystemet låter operativsystemet använda hårddiskens utrymmen för att lagra och läsa data. Det finns en uppsjö av mer eller mindre vanliga filsystem som kan användas, exempelvist FAT16, FAT32, NTFS, HPFS NetWare och Linux Ext2. Före formateringen måste hårddisken partitioneras, delas upp i olika avdelningar eller volymer, och det är fullt möjligt att använda olika system på olika volymer, även filsystem som innehåller spärrar för hur stor hårddisken kan vara. Det handlar exempelvis om FAT 16:s begränsning till 65 536 allokeringsenheten (kluster) på vardera maximala 32 kilobyte vilket sätter gränsen till 2048 megabyte. Detta finns icke i FAT32, som tillåter i princip hur stor hårddiskar som helst (gränsen ligger vid 2000 gigabyte)

Högnivåformatering åstadkommer följande:

Tillbaka till menyn

 

EFTERJUSTERINGAR

Efter DOS-formateringen måste du ordna till din Autoexec.bat och Config.sys fil så att du åtminstone får tangentbordet på rätt språk (svenska). Skriv om dem med hjälp av EDIT eller kopiera över dem från din gamla hårddisk. De skall naturligtvis ligga i rotkatalogen C:\\. Utseendet variera rätt mycket men i en tom hårddisk kan innehållet vara ganska "tunt". T.ex.Autoexec.bat.PROMPT $p$g,PATH C:\\DOS,KEYB SV,C:\\DOS\\KEYBOARD.SYSEx.Config.sys (Behövs egentligen inte i detta läge)FILES=30,STACKS=9,256 Skapa en DOS-katalog och kopiera över de DOS-filer som du måste ha t.ex.keyb.comkeyboard.sys, display.sys och country.sys. (Kom ihåg att hålla dig till samma DOS-version.) Glöm inte att lägga in DOS-katalogen i din PATH. Pröva slutligen om din hårddisk bootar. Om så är fallet återstår installationen av programvaran eller något annat operativsystem

Windows 98 Formatera mera...

Att formatera hårddisken är något som många blir lite rädda för. Man vet i allmänhet att det tar bort all information på disken och att det inte går att få igen den igen. Men jag tycker inte att man skall vara rädd för att formatera.

Ungefär en gång per år tycker jag är lagom att formatera. Visst kan man göra det vart annat år men då finns risken att din "burk" börjar bli seg och irriterande trög i sitt arbete.

Här skall jag försöka beskriva hur du formaterar och installerar ett nytt fräscht operativ i din dator. Mycket kan hända vid formatering och installation, men bli inte orolig för det. Allt går att ordna och beräkna att det kommer att ta mycket mera tid är du tänkt dig från början, så blir du inte stressad. En formatering, installation med alla program, inställningar och fix och trix tar säkert 8-10 timmar innan du är nöjd. Det är inget du gör under en kafferast på jobbet.

Windows 98 Drivrutiner Steg 1

Börja med att ta fram alla disketter, drivrutiner, till dina maskinvaror så att du har dem till hands när det blir aktuellt att använda dem. Kolla så att du har startdiskett, annars gör en ny i windows det är smidigt i win98. Kontrollera så att du har en bra CD-skiva med win98. Den får givetvis inte vara skadad. Om du saknar någon drivrutin så hämta hem en ny från Inet, det blir mindre svordomar då när du väl är igång med installation.

Windows 98 Säkerhetskopiering Steg 2

Säkerhetskopiering är viktigt. Tänk på att du har en mängd information som du vill spara. Om du har en cd-brännare så är det en fördel då det blir lätt några hundra Mb information.

Har du bara möjligheten att spara på diskett så ta det absolut viktigaste. Som du förstår så kan du inte spara hela program men däremot rena filer såsom Word dok, Exel xls,bilder, osv. Glöm inte att spara mail adresser i Outlook, favoriter i Explorer och liknande. Det gör du genom att exportera till diskett. Har du bokföringsprogram så ta flera kopior på allt du bokfört. Disketter kan vara felaktiga, ta därför inte risken att något inte kommer med vid säkerhetskopiering. När du tycker att allt viktigt är sparat kan du börja formatera hårddisken.

Windows 98 Starta med diskett Steg 3

Stäng av din dator. Stoppa in start disketten och starta igång din dator. Nu skall datorn börja läsa från disketten.

Om den inte gör det så är inställningarna i bios felaktiga för din formatering. Stäng av datorn igen och starta på nytt. När du startar datorn igen håller du delete tangenten nedtryckt. Då kommer du in i bios inställningar. En rad olika inställningar kan göras men du skall troligtvis in i det andra alternativet från höger sida på alternativen. Den brukar kallas Bios Features Setup. Tryck return och du kommer in i inställningarna. Här hittar du något som heter Boot Sequence. Med page up och page down tangenten kan du ändra inställningen. Den bör heta A,C,SCSI. Tryck sedan Esc tangenten och sedan välj Save & exit setup. Vad du gör är att tala om för bios att den skall boota från din diskettstation.

Prova nu att stoppa in disketten igen och starta om datorn. När den har läst från disketten kommer du att få frågor om du vill starta datorn med stöd för cdrom m.m.. Välj alternativet stöd för cdrom. När allt är inläst stannar datorn vid att den väntar på kommando.

A:\ Skriv fdisk. Det kommer att se ut så här: A:\fdisk

Tryck return och fdisk programmet laddas. Du kommer att få en fråga om du vill aktivera stort diskstöd. Svara ja på den frågan. I fdisk kan du ta bort, skapa och ändra primära och utökade partitioner. Jag tänker inte gå in närmare på hur fdisk fungerar så du får härja vilt så lär du dig. Eftersom du nu har en hårddisk som du tänker formatera så behöver du inte vara orolig för att förlora information. Om du inte vill ändra någon partition så kan du lämna det som det var. Då kan du gå tillbaka till där vi började med A:\. Följ instruktionerna för att ta dig ur programmet. Det är bara att trycka Esc några gånger.

Windows 98 Formatering Steg 4

Nu kommer vi till den riktigt roliga delen av arbetet. Att få skriva det efterlängtade kommandot format C: När man tänker på detta magiska kommando så skälver man inombords. Skriv format C: Det kommer att se ut så här:

A:\format C:

Nu börjar ett annat program köras. Du får information om att på disken x kommer all information att förloras. Om du tycker det är okej så svarar du ja på det. Normalt skriver man ett y och sedan tryck return. Formateringen börjar och du ser hur den arbetar sig igenom din disk med att informera i hur många procent. Det kan ta från några minuter till någon timma. När det är klart så är det dags att installera operativt på nytt.

Windows 98 Nyinstallation Steg 5

Kontrollera att du har rätt sökväg till din cdrom. Cdromen flyttas beroende på hur många partitioner du har. Om A: är din diskettstatioså borde hårddisken vara C: då blir cdrom D: Men har du fler partitioner så kan cdrom bli E:eller kanske F:

Kontrollera det genom att sätta in win98 cd:n.Skriv t.ex. D: om du har en partition, tryck sedan return. Skriv dir och du får fram vad som finns på din win98 cd. Det ser ut så här: D:\dir

När du vet var cdromen är skriver du install och tryck return. D:\install

Nu kommer datorn att förbereda installation av win98 i din dator. Om allt går väl så märker du hur "burken" börjar tugga i sig information från cd:n. Om det verkar gå bra så kan du hälla upp en kopp kaffe och luta dig tillbaka, medan Windows jobbar. Du kommer att få några frågor under installationens gång. Läs noga vad som efterfrågas då kommer allt att gå bra.

När Windows är klar så återstår bara att installera de program som du har. Återställ från dina säkerhetskopior, kontrollera att drivrutinerna fungerar om inte så ominstalleradem. Efter allt detta har du en ren och snabb"burk" igen.

Tillbaka till menyn

 

MASTER BOOT RECORD

(kallas också bootsektorer) är data som lagras i början av varje partition på en hårddisk och som innehåller helt enkelt information om partitionens uppbyggnad. Först på varje fysisk hårddisk finns en så kallad Master Boot Record MBR som upptar den första sektionen på 512 byte. På hårddiskens cylinder 0, spår 0, huvud 0 lagras information om enhetens partitioner. Där finns uppgifter om det finns något operativsystem på enheten och var det i så fall är beläget.

Tillbaka till menyn

 

VANLIGA FILSYSTEM

Rekommenderad minsta volymstorlek är ungefär 10 MB.
Volymstorlekar som är mycket större än 2 terabyte (TB) hanteras.
Kan inte användas på disketter.
Filstorleken är endast begränsad av volymstorleken.

VFAT (Virtual File Allocation Table)

Inte ett filsystem i sig själv, utan mera en utökning av både FAT och FAT32, med stöd för långa filnamn. Introducerades med Windows 95.

Tillbaka till menyn

 

Rekommenderade minimistorlekar på partitionerna

Dos: 3 MB. Men om du gör en en standardinstallation av DOS 6.2 krävs ca 7 MB.

Win 95/98 Grundsystemet ryms på 60 MB men det sväller snabbt ut med typsnitt DLL:er och systemverktyg minst 250 - 400 MB.
Detta förutsätter att du direkt efter installationen flyttar katalogerna Program och Program filer från systempartitionen till en särskild partition för program och data. Om du vill ha programmen i samma partition som operativsystemet, lär du däremot behöva så mycket som möjligt t.ex 2 eller 10 gigabyte.

Windows ME rekommenders

Win NT 3.51 rekommenderas 200 MB. Inga stora program får plats att installeras i denna partition.

Win NT 4 Workstation grundsystemet med VFAT ryms på 140 MB, rekommenderas 400-500 MB. Inga stora program får plats att installeras i denna partition.

Windows 2000: Microsoft rekommenderar 2GB för partitionerna.[6]

Windows XP rekommenderar

OS/2 Warp3 grundsystemet med HPFS 60 MB, anslutning till nätverk eller TCP/IP kräver ytterligare ca 30 MB rekommenderar 150 MB Inga stora program får plats att installeras i denna partition.

OS/2 Warp 4 system med HPFS och anslutning till nätverk ca 150-200 MB rekommenderar 250 MB.

Linux: grundsystem med det grafiska skalet X Window kräver ca 80 MB. En lämplig swap partition är samma som datorns mängd RAM rekommenderar 150 MB. Nu (år 2000) är dock hårddiskarna större och billigare så rekommenderad partition på minst 600 MB.

Tillbaka till menyn

 

FILSYSTEM

Ett filsystem är de metoder och data strukturer som ett operativsystem använder för att hålla ordning på de filer som lagras i en partition.

Filsystemet skapas vid formateringen. Vanligaste är fortfarande de olika varianterna av FAT Linux använder Unix filsystem. I NT-världen förekommer också NTFS, mera uppgifter om filsystemet NTFS

Förkortningen FAT står för File Allocation Table,

FAT finns i tre grundvarianter FAT12,  FAT16FAT32,  där siffrorna anger hur många bitar som används för numrering av filallokeringsenheterna (klustren). FAT 12 var en mycket tidig variant som bara fungerade för disketter och mycket små hårddiskar, medan FAT 16, eller bara FAT varit all enrådande i många år.
När hårddiskarna började växa ordentligt i kapacitet, skapades FAT32 för att kunna hantera även dessa. Begreppet VFAT tillkom med Windows95 men är egentligen inte ett nytt filsystem, utan en utökning, ett nytt sätt att använda det befintliga. Den enda egentliga skillnaden det innebär är möjligheten att använda långa filnamn och VFAT hanterar både FAT16 och FAT32. NTFS användes enbart av Windows NT (som också kan utnyttja FAT16 samt i Windows 2000 även FAT32.
Det är helt inkompatibel med FAT och är ett i alla avseende bättre filsystem än detta.
Det är betydligt robustare och har fler funktioner och möjligheter, med färre begränsningar, samt med inbyggd säkerhet, feltolerans och filkomprimering

FAT En hårddisk minsta enhet är en sektor, alltså 512 byte. Att hantera filer i så små enheter skulle vara både omständigt och tidsödande. I Fat inrättas istället något som kallas allokeringsenheten eller kluster, som innehåller ett antal sektorer, varierande från 4 till 64 stycken, alltså från 2 till 32 kilobyte.
Alla uppgifter om detta lagras i filallokeringstabellen (File Allocation Table, FAT), där användningen av varje kluster beskrivs och utnyttjade kluster länkas tillsammans till filer.
Filallokeringstabellen lagras omedelbart efter partitionens bootsektor och följs sedan av en exakt likadan kopia. Tanken bakom detta är att det skall gå att rädda partitionens innehåll med hjälp av säkerhetskopian om något fel skulle inträffa. Här är en jämförande summering mellan de olika FAT:

Användes till:

FAT12 Disketter och små hårddiskar.

FAT16 Små och mellanstora hårddiskar.

FAT32 Mellanstora till jättestora hårddiskar.

Storlek på varje FAT ingång.

Cluster storlek som används:

Max volym storlek:

X Minus ett litet antal kluster som används av FAT själv. Exempel: FAT 16-klusterstorlek och Partitionsstorlek

Tillbaka till menyn

SKADADE KLUSTER

Skadade kluster Identifiera och reparera skivfel (Windows XP)Använd verktyget Felkontroll när du söker efter fel och dåliga sektorer i filsystemet och på hårddisken.

Öppna Den här datorn och markera sedan hårddisken som du vill kontrollera. Klicka på Egenskaper på Arkiv-menyn. Klicka på Kontrollera nu under Felkontroll på fliken Verktyg. Markera kryssrutan Sök efter skadade sektorer och försök att reparera dem under Alternativ för diskkontroll.

Obs! Du öppnar Den här datorn genom att klicka på Start och sedan på Den här datorn. Samtliga filer måste vara stängda för att du ska kunna köra skivkontrollen. Om volymen används kommer ett meddelande att visas som frågar dig om du vill göra diskkontrollen nästa gång du startar datorn. Diskkontrollen kommer då att köras nästa gång du startar om datorn. Volymen kommer inte att vara tillgänglig för andra uppgifter under diskkontrollen.

Om volymen har formaterats som NTFS loggas automatiskt alla filtransaktioner och alla dåliga kluster ersätts automatiskt och kopior av nyckelinformationen om alla filer på volymen sparas.

Du kan inte formatera systempartitionen eller startpartitionen. Komprimering stöds bara på NTFS-enheter. Vid snabbformatering tas alla filer bort från disken, men disken söks inte igenom efter skadade sektorer. Använd bara det här alternativet om disken har formaterats tidigare och du vet att den inte är skadad.

STORLEKSBEGRÄNSNINGAR

Det finns ett antal olika begränsningar för hur stor hårddisk som kan användas i olika sammanhang

528 megabyte Den har att göra med att IDE och INTI3 tillsammans sätter stopp vid 1024 cylindrar, 16 huvuden och 63 sektorer, vilket ger 528 482 304 byte (504 megabyte) och detta är vad DOS/Windows meddelar

2048 megabyte. Denna begränsning gäller partitionsstorlek vid användning av filsystem FAT 16 i DOS[8]. Maximala antal tillåtna kluster är 65 536 med en storlek på 32 kilobyte. Större hårddiskar kan dock användas genom partitionering. Problemet överkoms med tillkomsten av FAT32.

3,2 gigabyte Denna gräns gäller BIOS

4.2 gigabyte Gräns för partitionsstorlek med Windows NT. När filsystem FAT16 används med 64 kilobyteskluster.

32 gigabyte BIOS från Award (-99) klarade inte att hantera hårddiskar större än 32 gigabyte. Denna gräns gäller även för Windows95 där håddisksgränsen är 32 gigabytes, medan detta inte är något problem för Windows 98 eller NT4

Tillbaka till menyn

 

PARTITIONERING MED FDISK

För att en ny hårddisk ska kunna användas måste den först partitioneras och formateras. DOS och Wiondows görs det förstnämnda med FDISK. När programmet startas presenteras en fråga om hur stor diskstad som skall aktiveras. Om FAT32 ska kunna användas ska svaret på denna fråga vara J.
Vid svaret N inaktiveras FAT32, medan stödet för stora hårddiskar finns kvar. För att skapa en hårddisk med endast en partition:

För att skapa en hårddisk med en primär och flera logiska partitioner:

Det finns givetvis massor av variationer på detta. Till exempel kan du ta bort befintliga partitioner, göra nya bestämda aktiva partitioner och visa partitionsinformation. Var ytterst försiktig med detta och säkerställ att du tar bort rätt partition, annars förlorar du kanske viktig data. Det finns heller inga krav på att en primär partition skall skapas, om det inte handlar om den första hårddisken. Det går lika bra att använda enbart utökande partitioner.

Partionera och formatera extra hårddiskar görs olika i windows XP resp 98 eller Me:

1. Först beskrivs Windows XP: Högerklicka på Den här datorn (finns på skärmen, eller under startknappen). Välj Hantera, välj till vänster Lagring, sedan Diskhantering. Du får nu en översikt över enheternas utseende, samt en guide som leder dig rätt.

2. I Windows 98 eller Me avänds dos-programmet Fdisk (kan även köras från Start-Kör). Stor försiktighet så att du ej formaterar den gamla hårddisken. Börja med alt 5 i Fdisks meny. Begär Ändra aktiv hårddisk. Se noga till att det är den nya disken som är aktiverad. Välj sedan alt 1 för skapa Dos-partition, sedan alt 2 för skapa utökad Dospartition. Avsluta Fdisk och starta om Pc:n.

Nu måste den nya hårddisken formateras. Öppna ikonen Min Dator där den nya hårddisken ska visas som en ikon. Kontrollera att det är rätt hårddisk genom att dubbelklicka på ikonen. Det ska inte gå att läsa från hårddisken ännu eftersom den inte är formaterad. När du har försäkrat dig om att det är den nya disken högerklickar du på ikonen och väljer Formatera.

Formatering Windows XP Enklaste är naturligtvis att starta datorn med hjälp av Windows XP-skivan och följa installationsanvisningarna till det att du kommer till det att du kommer till ett läge där du kan formatera, ta bort och lägga till partitioner på din disk. Där kan du också välja vilket filsystem som din hårddisk ska ha: Fat eller NTFS. Detta funkar bra om du vill göra en ominstallation av ditt system

TIPS: Kopiera in Fdisk pa Windows startdisket.

Efter partitioneringen ska partitonerna formateras. Gäller det den primära partitionen på en ny första hårddisk måste det göras i DOS, men annars går det minst lika bra att starta Windows och formatera därifrån. DOS-kommandot är: Format X: där X är aktuell enhetsbetäckning.

"VARNING"!

Tänk på att enhetsbeteckningen kan "flytta runt" om du har flera hårddiskar, beroende på vilken typ av partitioner som tillkommit eller tagits bort. Kontrollera noga att du inte formaterar fel enhet.

Tillbaka till menyn

 

Andra partitioner

ANDRA PARTITIONER

Partitioner brukar ändras med ett program som heter Fdisk. Operativsystemen DOS, Windows 95, OS/2 och Linux har dock var och ett sina egna versioner av Fdisk, som inte får förväxlas. Startbara system i separata partitioner. Genom att dela upp hårddisken i partitioner för de olika systemen, går det att välja startsystem med hjälp av ett särskilt startprogram.

Tillbaka till menyn

 

Trimma din hårddisk

Tillbaka till menyn

 

Snabbare dator

 

Virtuellt minne

 

Tillbaka till menyn

Olika operativsystemer (Boot Managers)

Microsoft brukar skilja på bootpartition och systempartition, och det är detta som kan utnyttjas för att göra multibootande system.

Men för att kunna skapa möjligheten att starta Windows9x från en annan partition, eller ett system med flera olika DOS-baserade operativsystem, krävs användning av något bootmenyprogram (Boot Managers) som kan konfiguera om partitionerna och göra olika partitioner primära och aktiva.

Sådana program kräver ibland en egen liten partition att arbeta från.

Och värre blir det ju flera operativsystem, exempelvis Linux och BeOS, som blandas in. Svårare situationer kan uppstå vid laboration med olika filsystem, eftersom alla operativsystem inte kan hantera de senaste filsystmen.

FAT 16                                FAT 32         NTFS4        NTFS5            EXT2

Windows 2000                        x                x                    Konverteras    x

Windows NT4.0                      x                                       x                    Med SP4

 

 

Så monterar man en hårddisk till

 


Med stjärnmejsel och skruva bort de skruvar på datorn baksida som håller höljet på plats. De kan också sitta på framsidan, bakom en löstagbar front.

 

 

 

 

 

Kopiera Hårddisken

 

 

Tillbaka till menyn

Klona Hårddisken

 

Programmen som kopierar hårddisken

Tillbaka till menyn

bios

Vill du hitta information om bios i Windows 98?

Gå till Start, Kör och skriv Regedit. Nu startas Registerediltorn. Gå till: HKEY_LOCAL_MACHINE\Enum\Root\*PNP0C01\0000. Där ser du namn, version och datum.

Källreferenser

Tilläggsinformation från www.

Tillbaka till menyn

Formulärets överkant

 

Formulärets nederkant

 

Tyvärr är jag icke hemma, är på öl hos don Quijote Spain

E-mail

Copyright © 2020.All rights reserved.
Last updated: 2020-04-03
HTML 3.2.checked!

 

Formulärets överkant

Formulärets nederkant