Svenska Österbottens Biodlare r.f.

Proj. Biodling i Österbotten

Projektl. Håkan Wikström 6 juni1999

Ytteressevägen 414

68820 ESSE

Tel: 06-7662 093

Gsm: 0400 268 291

E-post: hakan.wikstrom@multi.fi

VARROA !!!

Fredagen den 4 juni kom så det telefonsamtal som förr eller senare måste komma. Från Övermark meddelade då Yngve Granfors att han nu hittat varroakvalster i sina bisamhällen. Yngve har varken köpt drottningar eller bisamhällen under de senaste 10 åren och det betyder att: har han fått varroa i sina bisamhällen har säkerligen också ett flertal andra biodlare i vårt område detta kvalster i sina bigårdar. Enligt den beskrivning som Yngve gav är det högst troligt att detta kvalsterangrepp är minst 2 år gammalt.

Den första åtgärd som nu alla biodlare bör vidta är att skaffa ett antal varroagaller för undersökning av eventuellt varroanedfall. Detta galler består av en träram 6 – 10 mm tjock med ett vitt plast fäst på undre sidan och på dess övre sida ett varroagaller med maskstorlek 3 x 3 mm, anpassa yttermåtten till de egna kupbottnarna. Gallret sätts på botten av kupan och kontrolleras efter 7 dagar med avseende på kvalsternedfall, Finns inga nedfall av kvalster inom 14 dagar kan samhället anses vara fri från varroa, annars delas antalet nedfallna kvalster med antalet dagar som gallret varit insatt för att få mängden av kvalsternedfall per dag, detta för att bedöma kraften av de bekämpningsåtgärder som i så fall blir nödvändiga.

Mera information om bekämpningsåtgärder m.m. kommer i en senare information men kommer också att ventileras vid sommarträffen den 1 augusti.

DROTTNINGSODLINGSKURSEN

Blir under första halvan av juli och blir en parallellkurs både i Korsholm och Pedersöre, möjligen samlas vi ca en vecka före den praktiska kursdelen för lite teori och genomgång av redskap och material. Tidpunkten har valts för att kunna utföra flera olika tillvägagångssätt vid drottningodling. Den som ännu inte anmält om sitt deltagande bör göra detta före den 15 juni bl.a. för att vi skall kunna göra gemensamma inköp av odlingsmaterial.

SOMMARTRÄFFEN

Tidpunkten har senarelagts en vecka på grund av att vår värd har annat firande den förut angivna helgen. Träffen blir nu söndagen den 1 augusti hos

Hardy Håkans på Mickelsöuran, Hardy har lovat elda bastun så det finns möjlighet att både bada bastu med dopp i havet och samtidigt grilla korv.

Varroaläget blir högst sannolikt det centrala ämnet för diskussioner, men också för den information vi från styrelsen skall försöka åstadkomma inför träffen, invintringen börjar ju vid det här laget närma sig med stormsteg och bekämpningsåtgärder med anledning av varroakvalstret bör ju utföras samtidigt eller dessförinnan.

Avsikten är att praktiskt demonstrera olika metoder för behandling med myrsyra, mängd, antal behandlingar, skyddsutrustning m.m.

Anmälan om Ert deltagande vill vi ha senast den 20 juli för att kunna arrangera båttransporten, anmälan kan ske till Gustav Lundström tjänstetelefon:

383 2450 hemtelefon: 383 2598 eller också till undertecknad.

Håkan

Copyright© 1999 Svenska Österbottens Biodlare r.f.