Biodlare oroade över nya EU-direktiv

Framtida inhemskt honung till hälften utländsk? Trettonåriga John Befarar det värsta

NÄRPES

Helge Nyström

tel 3474 211

Hur kan det komma sig att man kanske snart får kalla och saluföra en naturprodukt som inhemsk fast nästan hälften kan vara av utländskt ursprung?

Det frågar sig John Norrholm i Yttermark.

Trettonåriga John är sina unga år till trots redan en både intresserad och inbiten biodlare och honungsproducent som har tio egna bisamhällen.

Nu är John, liksom de allra flesta av landets alla biodlare, djupt oroad över de nya honungsdirektiv som finns på agendan inom EU.

Några definitiva beslut har visserligen ännu inte fattats men om det går riktigt illa kan det utkast som EU-tjänstemännen utarbetat godkännas och då behöver man inte längre förse honungsförpackningarna med någon anteckning om ursprungslandet så länge honungen kommer från länder inom EU.

Dessvärre inte heller om minst hälften av honungen är producerad inom EU.

I värsta fall kan det då gå som John befarar, nämligen att man också i Finland får sälja honung som inhemsk vara fastän hela 49 procent av innehållet i honungsburken skulle komma utifrån, kanske från länder som rent av har problem med sin honung.

Och då får den unga Yttermarkgrabben förstås problem med att sälja sin honung. Han är rädd att den konkurreras ut av importhonung, som visserligen inte håller samma höga klass som den inhemska blomsterhonung, men som i stället är mycket billigare.

"Vi gör vad vi kan"

Jag förstår och delar helt John Norrholms oro, förklarar Kari Valonen i Hollola.

Han är ordförande för Finlands biodlarförbund, där man förstås nu gör allt för att vi också i framtiden skall kunna njuta av inhemsk honung i den trygga förvissningen att det är fråga om en absolut ren naturprodukt som samlats ihop i Finland av våra egna bin.

Vi gör vad vi kan för att de nya EU-direktiven skall skrivas på ett sätt som inte slår undan benen på vår näring, men det är'. mäktiga intressen vi kämpar mot. Det ligger förstås i storföretagens intresse att man "fritt" får göra sina egna honungsblandningar utan att behöva ange ursprungslandet, och kanske köpa in billig honung från länder där man kan ha problem med sin honung, säger Valonen.

Från biodlarhåll har vi framfört våra bekymmer till alla Finlands EU parlamentariker Tyvärr har bara Sfp:s Astrid Thors och De grönas Heidi Hautala hittills reagerat på vår skrivelse. Men det är ju bra att åtminstone de förstår vår oro.

Valtonen kan dock lugna John Norrholm och andra biodlare med att det visat sig. att de finländska honungskonsumenterna visat sig vara mycket kvalitetsmedvetna och "hemmatrogna". Det syntes i fjol då den inhemska honungsskörden efter en dålig sommar slog helt fel.

Den totala honungskonsumtionen i Finland rör sig på årsbasis kring: 2,5 milj. kilo varav 1,8 milj. är inhemsk honung.

I fjol då den inhemska skörden sjönk till bara 800 000 kilo, ökade visserligen importen, men inte lika mycket som den inhemska produktionen minskade.

Överväger skaffa mer bin

Det här borde ju ge gott hopp åt John Norrholm som överväger om han skall skaffa sig fler egna bisamhällen till nästa år eller om han skall hyra bin av någon annan biodlare.

Bin behöver man nämligen hos Norrholms där det ekologiska jordbruket som för med sig växelbruk kräver bin för pollineringen av till exempel klöver.

Bra pollinering ger bättre skörd. Om John har fler bin får pappa Hans alltså en bättre skörd samtidigt som biodlaren själv också får en större honungsskörd.

Men man måste ju få lön för sitt jobb, och då måste ju också biodlaren få ett hyggligt pris för sin honung för att det skall vara värt besväret.

Ung odlare

Trettonåriga biodlaren John Norrholm i Yttermark hoppas att denhonung som saluförs som inhemsk i odlarnas egna förpackningar verkligen skall vara det också i framtiden.

Bild på John Norrholm

Vasabladet 28.11.1999