21.12.1999

Svenska Österbottens Biodlare r.f.

Recept

Östgötakakor

Ca 50 st

4 dl vetemjöl

150 gr margarin eller smör

2 msk vispgrädde

2 msk kallt vatten

Till pensling: 3 msk smält honung

Till garnering: chokladströssel eller rivet citronskal

Lägg vetemjöl i en hög på bakbordet. Gör en fördjupning och lägg i matfettet. Hacka samman mjöl och matfett med en kniv så att massan blir grynig. Tillsätt grädde och vatten och arbeta hastigt samman degen. Lägg den sedan i kylskåp, helst över natten.

Kavla ut degen på mjölat underlag till ungefär 1 cm tjocklek och ta ut runda kakor med mått. Grädda i 225° några minuter tills de fått färg. Pensla dem omedelbart med smält honung och strö ett tunt lager strössel eller strö på rivet citronskal. Låt kakorna svalna på plåten.

Källa: SBRs årskalender 1992

Copyright© 1999 Svenska Österbottens Biodlare r.f.

Webmaster