Våra första Västindienfarare

Skaffa dig en negerflicka för hälsans skull. Det rådet fick den landsförvisade Anajalamannen Robert Montgomery då han 1794 anlände till Sveriges västindiska koloni S:t Barthélemy. Montgomery följde rådet och den unga svarta skönhet som öns justitarie ordnade fram gjorde honom rentav "present av en liten dotter" Det oäkta flickebarnet lät den gamle adelsmannen näpet nog döpa till Ulla efter hustrun där hemma!

Robert Montgomery var bara en i raden av finländare som vistades i den västindiska kolonin. Där fanns till exempel den grälsjuke guvernören Robert Stackelberg, genialiske lovisaynglingen Carl David Skogman, den tillbakdragne frihetskämpen August Maximilian Myhrberg samt de nyländska äventyrarna Carl von Hauswolff och Fredrik Thomas Adlercreutz.

Bara för att nämna några av de många människoöden vi får möta i denna fantastiska men helt sanna berättelse från vår nästan sekellånga kolonialepok i Västindien.

Följe med på äventyr bland slavhandlar, sjörövare, frihetskämpar, vapensmugglare, guldgrävare och upprorsmakare. Men också helt vanliga människor som av en eller annan anledning blev våra första västindienfarare.

"En kunnig och levande skildring."

Svenska Dagbladet

Beställ här via e-post

Pris: 27 euro
Inbunden, 192 sidor,
illustrerad.
ISBN952-9600-00-3
Utkom 1990/2001