RF-Electronics (Harris) RF-301A käyttöönottoviritys kerholla

Teksti ja kuvat: Jouko Kärkkäinen OH6CV ja Andreas Forsberg OH6FA

Puheenjohtajamme, OH6NT Thomas, on ansiokkaasti hankkinut kerhollemme Harris RF-301A transceiverin.

Ajatuksena on lähinnä perinneradiokäyttö, mutta kyllähän tuollaisella military-käyttöön rakennetulla ammattilaitteella käy mainiosti mikä tahansa CW-, SSB- tai AM-kusottelu.

Andreaksen, OH6FA, alustavissa kokeiluyhteyksissä ilmeni pieniä ongelmia. Käytettävissä olleiden mikrofonien (ei alkuperäistä) äänentaso ja modulaatio jäi alhaiseksi. Lisäksi CW:llä lähetyksessä oli toimintahäiriöitä.

Andreas OH6FA ja Jouko, OH6CV, paneutuivat ongelmiin OH6AG:n kerhotiloissa. Muutaman kokeilun jälkeen kohtuullisen sopiva mikrofoni löytyi ja SSB- ja CW-yhteydetkin kulkivat mainiosti. Audiotaso tosin oli matalahko. Aiempien lähetysongelmien ajateltiin johtuneen käytön puutteesta ja poistuneen pienen käytön myötä. Vielä yhden mikrofonivaihtoehdon löydyttyä kokeiluja jatkettiin sitten seuraava aamuna. Ko. mikroni soveltui kuitenkin rigiin aiempaa huonommin, modulaatio hyvin alhainen. Palattiin edelliseen mikrofoniin ja muutettiin hieman sisäänmenon sovitusta. Audio parani mukavasti.

Mutta, mutta - rigi ei taas lähettänytkään CW:llä !! Ei signaalia, eikä myöskään myötäkuunteluääntä! Asiaan paneuduttiin hieman lisää alkuperäisten manuaalien ja silmämääräisen tutkiskelun (sulakkeet, liittimet ym.) ja koputtelun myötä. Kaikki näytti kuitenkin hyvältä ja oireiden valossa epäiltiin relevikaa, niitä kun Harriksessa on useita. Tarkistus osoitti niiden kuitenkin olevan kunnossa.

Uusi paneutuminen manuaalin lohko- ja kytkentäkaavioihin yhdessä vianetsintävihjeiden kanssa sytytti ”lampun”.

CW:n audio-oskillaattori ei olekaan Harriksessa pelkkä myötäkuunteluoskillaattori, vaan sama audio johdetaan cw-lähetyksessä audiomodulaattoriin ja siitä muodostetaan cw-lähete! Havainnon jälkeen testattiin audio/modulaattorin jännitteet, jotka olivat OK.

Mittauksissa transistori osoittautui ehjäksi, mutta hfe oli hyvin pieni. Tilalle vaihdettiin hyvin vahvistava BC640. Samalla vaihdettiin varalta elektrolyytti C30 vastaavaan tantaaliin ja muutettiin mikrofonilinjan sovitusvastuksia hieman (R34 6.8k -> 4,7k ja R35 1.8k ->3.9K). Sitten piirilevyn kanssa kiireellä kerholle kokeilemaan.

Nyt RF-301A toimi moitteettomasti! Järjestimme Harrikselle oman paikan kerhopöydällä, Andreas piti muutaman onnistuneen CW-yhteyden ja katsoimme homman onnistuneeksi.

afskema
Äänitaajusosan kaavio (Klikkaa isommaksi)

blockskemaTässä lohkokaavio (Klikkaa tätäkin...)

RF-301A:n releitä (ei suurene)
Päätelmänä oli, että audio-oskillaatorin
transistori (T5) ja mahdollisesti elektro-
lyytti (C30) lienevät heikenneet pois
spekseistään. Kortti kainaloon ja Joukon
”verstaalle”.
Kuten kuvista näkyy, transceiveri on todella laadukkaasti rakennettu ja sisältäkin lähes uudenveroisen siisti. Rakenne on militäärin tukeva ja käyttö vastaavasti varsin selkeää. Kaikki alkuperäiset dokumentit samoin siistejä ja täydellisiä. Erinomainen hankinta OH6AG.n kalustoon!

Oheisen filtterikytkennän perusteella Harris tuntuu käyttävän USB:tä CW:llä. SSB-lähete edellyttää vieläkin kohtalaisen voimakasta puhetta lähellä mikrofonia japanin hamilaitteisiin tottuneelle. Saattaa olla, että mikrofoni ei vieläkään ole ihan optimaalinen, laite voi olla suunniteltu alun perin esim. Shuren kidemikrofonille (alkuperäinen onkin Shure, -6NT comment).

Mutta toisaalta on myös hyvin mahdollista, että sotilas- ja muuhun viranomaiskäyttöön suunniteltu laite on mahdollisten meluisien olosuhteiden vuoksi rakennettukin lähettämään vaan selkeää mikroniin puhuttua viestiä, ei taustamelua.


Tässä välitaajuussuotimen kaavio.

Oli miten vain, kusonpitoa se ei estä. Hamiterveisin Andreas OH6FA ja Jouko OH6CV
07.04.2008 © OH6AG