PRLogo
srallogo

Traditionsradiodag - Perinneradiopäivä
4.6.2009
Deltagarnas kvitteringar
Osallistujien kuittauksia

Johtoasema: OHAG/s - Öjan veteraanikorsu

Johtoaseman QTH sijaitsi tänä vuonna Öjassa, ruudussa KP13KU. Öja on entinen itsenäinen kunta joka nykyään on liitetty Kokkolaan ja sijaitsee Kokkola-Pietarsaari välisen rantatien (7 sillan tie, tie 749) varrella meren rannassa. Asema pystytettiin veteraanien v. 1988 rakentamaan korsuun, joka nykyään osa K.H. Renlundin Museoa. Korsun lähellä on museoon kuuluva kalastajamuseo sekä yleinen venesatama jossa kahvio ja kokoontumistiloja joita ylläpitää Öjan kylätoimikunta.

Asemapäällikkönä toimi Krister OH6MH, adjutanttina Roy, OH6LW.

Asemalla laitteistona oli Harris RF-301 sekä 80 m:n kevyt kenttädipoli.

Johtoasemalla oli ajoittain sähkökat-koja voimakkaan tuulen (20 m/s puu-skissa) takia. Ensi kerralla tulee myös generaattori matkaan! Ks. kuva alla!

Oik: OH6PO Erkki, lehdistöup- seerimme tekemässä muistiinpanoja tulevaa (tähänkin) lehtijuttua varten. Rigin (Harris RF-301) ääressä OH6LW Roy.

Ala-oikealla kaksi operaattoreista: Vas. OH6LW Roy ja oik. OH6JE Jan.
Alla OH6MH Krister kevyen kenttä- lounaan ääressä, tykin asemassa.


Johtoasemalla oli ajoittain sähkö- katkoja voimakkaan tuulen (20 m/s puuskissa) takia (kuva oikealla).
Paikalla kävi myös museon edustaja (ei kuvassa) tutustumassa toimintaan.

 

 

Kuvassa alla johtoaseman joukkue seisomassa oikealla olevan korsun edessä tykin tuli-asemassa. Vasemmalta OH6PO Erkki (lehdistöupseeri), OH6MH Krister, OH6ML Jan, ja OH6LW Roy Kameran takana OH6JE Jan.

Dobbler–ilmiön vaikutuksesta (siinä ääni muuttuu kellossa, kun aikaa kuluu...) en ole aikaisemmin saanut aikaiseksi vaikutelmiani Öjan perinneradiotapahtumasta, mutta kun juuri nyt Henki laskeutui päälleni, niin pääsen kuvailemaan niitä dramaattisia tapahtumia, joita koimme vanhalla etappitiellä. Yllä olevat valokuvat kuvaavat koruttomalla tavalla päivän tapahtumia.

Paikka oli sodanaikaisen radion toimintapaikaksi erinomainen. Paitsi sodanaikaista korsurakennelma –jäljennöstä, on vieressä myöskin muistolaatta, joka kertoo, että itsenäisyyden synnyn alkuvaiheissa alueella on toiminut muiden aktivistien ohella etappimies Igor Sandman.

Itse korsu on kopio tykistöosaston Syvärillä 1943-44 toimineesta tulenjohtokorsusta, joka tuolloin tunnettiin nimellä AKU. Tuolloin korsussa majaili kaikkiaan 10 – 12 miestä ja jo tuolloin oli luonnollisesti paikalla yksi radisti.

Nyt tunkeutui ahtaaseen tilaan kerrallaan pari radioamatööriä ja piti yhteyttä maailman kaikkeuteen Perinneradion säännösten mukaisesti. CW-osa meni oikein laadukkaasti ja mahtavasta tuulesta huolimatta kusoja tuli. Kun siirryttiin Fone –osuuteen, tapahtui kauheita! Ei tosin meidän korsullamme, mutta jouduimme kauheuden vaikutuspiiriin siten, että elektroonien virta lakkasi liikkumasta virtalähteessä. Jossain kaukaisuudessa oli myrsky kaatanut metsää sähkölinjan päälle ja virtapiirit eivät siitä tykänneet.

Totesimme saman tien, että koska korsu on moderni muistoesine, on sinne johdettu myöskin sähkövirta niin ettei virtalähteistä ollut tarvinnut huolehtia. Eikä ollut huolehdittu. Katsoimme toisiamme ja totesimme, että autoillahan tänne on tultu ja niissä on akut. Ei huolta! Ensimmäisenä ollut auto ajettiin korsun viereen ja hetkisen näpertelyn jälkeen kuso taasen kulki…

Kateellisena radioamatöörien kekseliäisyydelle tuli valtakunnan verkkokin mukaan pätkittäin, mutta kuson rakenteluun se ei sitten riittänyt. Kaiken kurjuuden keskellä siinä aikakin loppui, joten vispasimme antennit kasaan ja pelastauduimme kotikonnuillemme pienen kahvituokion jälkeen.

Totesimme, että seuraavalla kerralla emme luota vieraan apuun vaan varaamme mukaan laitteita, jotka eivät myrskytuulta säikähdä. Ellei sitten pakkanen tuo yllätyksiä, joulukuun kuudentena.

Siihen saakka 73 de Erkki OH6PO.



Radio: VRFKC malli 1945
Teho: 1 watti
Antenni: dipoli
Kuntanumero: OHC 149
Lokaattori: LOC KP00WN
Operaattori: Leo OH1FJ
Taajuudella 3.576 khz

KIITOKSET JOHTOASEMALLE OH6AG:lle HYVÄSTÄ JÄRJESTELYSTÄ.

Radiokeli oli hyvä, asemat kuuluivat hyvin. Lokiin tuli mukavasti yhteyksiä. Olen iloinen siitä, että tuli monia sellaisia asemia tervehtimään cw:llä joita en ole workkinut pitkään aikaan. En malta olla mainitsematta asemia jotka tuli lokiin merkatuksi.




Kiitokset kaikille vastaasemille:

Kiitoksin kuulemiin 73
Leo Pajuvirta, OH1FJ

OH4N/S - Askaisten ritaripuisto

OH1FJ
OH2MTX, OH1TY, OH1CM, OH7QA/S, OH6AF/S, OH9RJ, OH4LA, OI4PM, OH4OJ, OH1FQ, OH1NAVY, OH1LD/S, OH3UU, OH1BS, OH2FBX, OH6PT, OH3NIV, OH1KD, OH3RU, OG2O, OH3TE, OH2NT, OH1TS, OH2FBX, OH1US, OH6QR/S. Yht 26 yhteyttä. Pidetään yhteyksiä ja vaalitaan PERINTÖKOHTEENA SOTILASRADIOT ja SÄHKÖTYS

Osallistuimme OH2AAV:n leirin puitteissa (3.-5.6.2009) PRT8-tapahtumaan kutsulla OH2MEE/S. Leiripaikkana oli HRUP:n lomamökki Suomenlahden rannalla Sipoon Spjutsundissa. Paikka on erinomaisen luonnonkaunis, valitettavasti sää oli mitä oli.

Osallistujia leirillä oli 6 henkeä ja lisäksi leiriaikana muutama vierailija. Perinnetapahtumaa varten mukana oli VRFK akkukyttöisenä ja dipoliantennilla varustettuna. Asema oli tarkoitus sijoittaa maastoon, mutta sateisen sään vuoksi tyydyimme kuitenkin sisätiloihin, hi.

 

OH2MEE/s - Spjutsund
OH2MEE
Lisäksi leirilisten käytössä oli ICOM 756Pro3 + windom, Yaesu FT-897 + dipoli, LV301 + 6 m yagi 11 m maston nokassa ja 2 m/70 cm laitteita. Yhteyksiä PRT8:n puitteissa 4.6 syntyi vain OH2NAS:n kauko-ohjatun Bertan kanssa. Välittömsti tämän yhteyden jälkeen aloitettiin majan läheisyydessä klo. 10 SA jälkeen yllättäen kallion poraustyöt. Ilmeisesti porauslaitteiden aiheuttamien laajakaistaisten rf-häriöiden vuoksi (voimakkuus S9+10db) yhteyksien pito kävi VRFK:lla täysin mahdottomaksi. Päätimme yrittää qsoilua ICOMilla toimien PR-asemien vasta-asemana. Toistakymmentä CW/AM-qsoa onnistuimmekin pitämään häiriöiden välissä. Poraustyöt päättyivät onneksi illan suussa ja radiokelit myöhemmin illalla ja yöllä olivat mainiot. Jopa ylemmät HF-bandit olivat ajoittain auki ja saimme qsoja cw:llä ja ssb:llä kaikilla bandeilla 3,5-28 Mhz välillä! Kaukaisimmat qsot USA:han ja Venäjän itäosiin. Myös 6m:llä pidettiin qso! Kiitokset PRT8:n järjestjille hyvistä järjestelyistä! Seuraavassa perinneradiotapahtumassa olemme varmasti jälleen mukana.
Jukka / OH2MEE

  OH7UE/s - Kiihtelysvaara

Perinneradiopäivä 4.6-09 oli erittäin hieno tapahtuma, mutta oli pieniä propleemia täällä palolla, sillä klo:10.15 meni valtakunnan verkko poikki, ja sitä kesti noin 16 h.

Onneksi minulla oli aggregate, model SA INT Valmet.

Yhteyksien pito jatkui pienen viiveen jälkeen, joita tuli kaikkiaan 22 qso:a joista muutamia asemia oli /s.

Oheisena muutamia kuvia asemastani OH7UE/S.

Laitteni ovat Bertta VREH ja VRFK sekä HARRIS RF 301.

Terveisin Manu

Ylin kuva: RF-310 workkii

Keskellä: Kalustoa sekä
operaattori Mauno Hirvonen

Tankkausta Valmetiin.

Raportti OH2PO/S ja OH2NAS/S 4.6.2009 OH2NAS/s - Lohja/Ojamo,
OH2PO/s - Lohja/Talvia

Asemat ja kalusto:
Lohja/Talvialla oli VREH kaukoohjattuna radioteitse Ojamolta, etäisyys n. 6 km, VREH:n antennina LK-99, kutsu OH2PO/S. Lohja/Ojamolla oli Kyynel M5/M7, antennina dipoli sekä BC-458 (7 MHz), antennina LK-99, perinteisinä lisävastaanottimina RAS (HRO), BC-348 ja BC-454. Taajuusstandardina oli BC-221 YAESU System 600:n lisäksi. Kutsu OH2NAS/S.

Huomautuksina kaluston toimintaan:
- VREH:n ulostuloteho erityisesti AM:lla alhainen
- VREH:n kauko-ohjauksessa oli hetkittäistä epästabiilisuutta, syynä mm. avainnuksen välirele
- Radioteitse tapahtuvan kauko ohjauksen S/N-suhdetta tulee parantaa

Yhteydet.
Klo 0700 - 1000 välisenä "crossband" -aikana kolme yhteyttä, joista yksi (OH3KRB/S) crossband 1,8/3,5 MHz, lähettimenä Lohjalla (Talvialla) VREH. CW-jakson aikana 13 yhteyttä, joista pisin (OH9RJ, Tornio) kauko - ohjatulla VREH:lla. Kyynelellä 10 yhteyttä, kaikki kotimaisia. AM - jaksolla vain koeyhteys Ojamo - Talvia. 7 MHz:lla ei yhteyksiä, yritys OH3KRB:n kanssa, tuloksetta. Molemmat asemat (Talvia ja Ojamo) pysyivät koko ajan "tolppataajuuk-sillaan".

Muut havainnot. CW - jaksolla oli käsitykseni mukaan liikennekuri erinomainen. Kiitokset järjestäjille!

Ohessa pari kuvaa Ojamon asemasta.

Terveisin Kari, OH2NAS

Oikealla ylinnä taajuusmittari BC-221, sitten 7 MHz vastaanotin BC-348 ja alinna RAS (HRO) virtalähteineen. HRO:n vieressä alhaalla on "Command" - vastaanotin BC-454, 3,5 MHz. Vasemmalla näkyy Kyynel virtalähtei-neen ja sen alla lähes näkymättö- missä 7 MHz "Command" - lähetin BC-458. Ylinnä on YAESU System 600 normaali HF - amatööriasema.
Vasemmalla ylinnä 108 - 145 MHz vastaanotin R-19 virtalähteineen, alempana HF - digiasema ja sivulla siihen kuuluva tietokone. Niistä oikealle on varalla ollut VRFK virtalähdeosineen. Pöydällä on VREH:n radioteitse toimiva kauko - ohjauslaitteisto virtalähteineen. Itse VREH oli Talvialla n. 6 km päässä, OH2PO:n QTH:ssa.

  OH1CM/s - Kakskerta

Alkuvuodesta Leon, -1FJ kanssa jutellessani, hän sai ylipuhuttua minut osallistumaan 4.6.2009 perinne-radiotapahtumaan. Radiot minulla oli valmiina, tosin olleet varastoituna ja käyttämättömänä pitkän ajan. Lisäksi itselläni oli takana melkoisen pitkä (n.20v.) QRT-kausi, osaisinkohan enää edes cw:tä?

Päätin kuitenkin yrittää eli sähkötysharjoittelua kevään kuluessa, radioiden virittelyä sekä antennin rakente-lua. Nyt näytti jo siltä että homma voisi onnistuakin. Tapahtumapäivänä kelit olivat vaihtelevat mutta lokiin kertyi 25 cw-yhteyttä ja 17 am-yhteyttä. Erittäin mukava ja mielenkiintoinen kokemus, todennäköisesti olen seuraavallakin kerralla mukana.

Kiitos järjestäneelle taholle ja kiitos vielä Leolle avustamisesta antenniasennuksessa.
73´s Kimmo

Kalustona Harris RF-301/RF-302 ja varalla toinen RF-301 sekä antennina windom. Kaikki cw-yhteydet pidin pumpulla vaikka kuvassa näkyy "kaikenvaralta" elbugikin.

  OH3KRB/s - Kangasala
Jo aamusta klo 7 maissa siirryin kuuntelemaan bandia ja arvioimaan radiokeliä. Ulkona oli sateista ja lämpötilakin vain 6 + celsiusta. 80 metrin bandi oli kohtalaisen hiljainen ja vain muutama asema kokeili vielä laitteitaan ennen h hetkeä, eli klo 10 sa. Ehdin kokeilla Karin oh2nas/s kanssa 40 metrin keliäkin, mutta skip-pi oli liian pitkä välillä Lohja - Kangasala. Saimme silti yhteyden siten, että Kari lähetti 1831 khz ja minä 3556 khz Sipilläni/ VR17 N:o 1156. 160 metriä oli vielä hieman auki ja Karin signaali tuli kohinan seasta ja qsb vaivasi. Täydellinen crossband yhteys siitä silti syntyi.

Kuuntelin Karia 20 metrisellä windo-milla/Icom-735 mutta en voinut lähet-tää sillä 1831 khz:llä. Kello 10.00 heitin kutsuni tolppataajuudelleni 3516 khz ja totesin monitorivastaanottimesta sen taajuuden hypähtelevän hieman. Olisikohan Sipin kolmen kiteen vaihtokytkimessä huono kontakti? Vaihdoin pikaisesti kiteen paikkaa, mutta sama tulos, taajuus heitteli epämääräisesti. Otin kiteen uudelleen syyniin ja pistin sen testioskillaattoriin jolloin tuli sama tulos. Kide on ehkä likainen pinnaltaan? Äkkiä ruuvasin sen auki ja kiikutin hyppysissäni pesualtaalle ja pesuun. Nopea kuivaus pyyheliinalla ja kide takaisin koteloonsa. Testaus osoitti ongelman poistuneen.

Pistin kiteen takaisin Sipin kidepitimeen ja uudelleen ääneen. Nyt pysyi taajuus paikallaan ja yhteyksiä syntyi tasaiseen tahtiin.
Ensimmäinen yhteys oli ainoa ulkolainen eli SM4ASX raportilla 349 ja loput 26 yhteyttä oli OH asemia joukossa 6 kpl /s asemaakin. Raportit vaihtelivat oh-asemilta välillä 559-599. Keli parani cw periodin loppua kohden. Jossain vaiheessa viereeni miltei samalle taajuudelle ilmestyi eräs /s asema bertallaan ja oli vähällä tukkia vastaanottimeni kokonaan. Olin varautunut tähän tilanteeseen ja nappasin kuulokelinjassa olevan audiosuotimen Datong fl3 päälle ja häiritsevä asema katosi miltei kokonaan ja qso:ni jatkui FB. Toisen apuvälinen olen Sipiini lisännyt eli erillisen pumppuavain rungossa olevan hankalan avaimen rinnalle pöydälle. Sipi radiolle on hankala löytää pöydältä ergonomista asentoa, jossa näkisi nappulat ja kytkimet hyvin ja saisi hyvän otteen samalla sen rungossa olevasta avaimesta. Sissi olosuhteissa ergonomialle ei annettu kenties aikoinaan kovin suurta painoarvoa. Välillä tuli keskeytys kun naapurini oh3hho ilmoitti yllättävästä häiriöstä mökillään Orivedellä. Sekin ongelma selvisi pikapuolin lasten pelivälineen akkulaturin aiheuttamaksi ja oma qsoiluni jatkui tasaiseen tahtiin klo 12 sa asti. Tapahtuma oli jälleen onnistunut ja kiitokset siitä tapahtuman järjestäjille. Itsenäisyyspäivänä kenties jälleen uudet laitteet ja myös uudet kujeet! Kuvassa syynään Sipin nappuloita ja ihmettelen tx:n kidetaajuuden hypähtelyä! Vaikka näitä vanhoja laitteita testaisi useinkin, niin jotain yllättävää näemmä ilmenee harmillisen lähellä H-hetkeä! oh3krb Heikki

  OF200AD/s - Hamina

Haminan rauhan erikoisasema OF200AD/s ajoi perinneradio-tapahtuman hyisessä +6 asteen myrskysateessa kohtalaisella menestyksellä.

Salpalinjamuseon näkötornin juurelle oli viritetty Mikan, OG5T:n Halti-teltta, joka suojasi VRFK:n (CW) ja RF-301 Harrisin (AM) sekä seitsemän hengen ryhmän liioilta roiskeilta.

Ensimmäisessä kuvassa Pertti, OH5MMO ihmettelee VRFK:n sielunelämää, kun Kari,OH5TS latoo toisessa kuvassa menemään pumpulla, jota välillä jouduttiin notkistamaan Mobil1-öljyllä.

Alimpana Samuli, OH5FED hipelöi Harrisin mikkiä AM-osuudessa Karin kirjatessa tarkkana.

73 de Juha, OH5VG

 

  OH2MO/s - Tuusula

Prt-tapahtuman aamu valkeni sateisen harmaana ja erittäin tuulisena, niinpä antennilangat olivatkin aikalailla kovilla, mutta kestivät kuitenkin tuulen riepottelua,Taisi olla muuallakin sama tilanne? Alussa oli kuitenkin hiemam huoltohommia (liitin vikoja) siirryin siitä testailemaan Laitetta kytkentöineen jo hyvissä ajoin, hiljaiseloa tuntui olevan, vain muutamat SM- asmat Qusoilivat keskenään siinä minunkin "tolpallani". Odoteltuani kaikessa rauhassa sainkin avaus-quson Andreaksen OH6FA:n kanssa sen myötä kelitkin paranivat ja kutsujia tuli lisää ja niin sain pitää taajuuteni!

Yhteyksiä tuli aivan mukavasti, joukossa viisi /s asemaa.Sää sinällään ei haitannut,mitä nyt kyyneleen tapoihin kuuluu reagoita antennin heijaamiseen, olinkin varautunut sisätiloihin siirtymiseen. Oli aivan mukava tapahtuma taas kerran ja haluan edeleenkin olla mukana mahdollisuksieni mukaan tulevissakin Perinneradiotapahtumissa. Kiitos Johtoaseman väelle, jäi aivan hyvä mieli ko tapahtumasta...!
Kiitos ja 73! Alpo OH2MO/s


  OH3MY/s - Kangasala

Sade vihmoi ja tuuli riepotteli omena- ja kirsikkapuun väliin viriteltyä 80 m dipolia, mutta sisällä perinneradioasemalla olosuhteet olivat paremmat ja radiokelit kohtuullisen hyvät.

Osallistuin perinneradiotapahtuman CW-osaan FuG S10k ja E10ak lentokoneradioilla, lähetystehoa n. 40 W. CW-yhteyksiä kertyi yhteensä 20 kpl, pisin Tornioon.

Puheosassa oli riginä Bertta, tehoa AM:lla n. 20 W. Yhteyksiä kertyi 12 kpl. Olin koko tapahtuman ajan minulle varatuilla tolppataajuuksilla, jotka tomivat hyvin. Paikallinen kipinähäiriö vaikeutti ajoittain vastaanottoa AM:lla.

Kiitokset järjestäjille ja vasta-asemille mukavasta ja mieleenpainuvasta tapahtumasta.

Ohessa kuvat FuG-linestä ja Bertta-asemasta.

73 de Oiva OH3MY



TACK TILL ALLA DELTAGARE! - KIITOS KAIKILLE OSALLISTUJILLE!
Vi ses väl vid nästa traditionsradiotillfälle #9 på självständighetsdagen den 6.12?
Tapaammehan uudelleen seraavassa perinneradiotapahtumassa #9 itsenäisyyspäivänä 6.12?

73:s de OH6AG
Uppdaterad / Päivitetty: 13.7.2009 / OH6NT OH6AG:s Klubbsida:
OH6AG:n Kerhosivut:  
Klicka/Klikkaa