Uppåt

 

STRANDÉNS

Med detta album vill jag försöka berätta om en familj och dess jordbruk på "Härmeli" i Lillby. Jag har själv en del av mina rötter från samma gårdsgrupp i Purmo och min farfar har levt som granne till Strandéns. Som liten pojke sprang jag själv runt bland gårdarna på "Härmeli" under somrarna på 60-talet.

Det som jag här nedan berättar är sådant som andra har berättat åt mig, alltså inga fakta utan mera hörsägen.

Strandéns Viktor och hans fru Maria (Maj) hade fem barn varav en var en flicka. Hemmanet ansågs vara stort enligt efterkrigstidens mått mätt och jämfört med hemmanen runt om kring. Viktor dog 1952, och hans maka gick bort redan 1931. Det var en stor begravning när Viktor gick bort, den pågick i två dagar och alla gäster bjöds på bland annat risgrynsgröt och köttsoppa. Kvar på gården blev fyra syskon Alfred, Herman, Ture och Maria som alla förblev ogifta samt en piga som hette Agda.


HUSEN
Dessa hus står ännu kvar i all tysthet.

Huset närmast i bild som också är nyaste kom till i början på 60-talet då syskonen köpte en bil. En Ford Taunus 12 m årsmodell 1963 (gissning). Den blev senare bytt till en Eskort som även den såldes och Zetorn fick tjäna som det sista fyrahjuliga fordonet som Ture använde.

Rökbastun som inte syns här fanns bakom boningshuset nere vid bäcken, den eldades normalt till jul, påsk och midsommarn.


STALLET
I stallet står numera bara en rostig Zetor

Häststallet blev avkortat med en fjärdedel och samtidigt ombyggt någon gång i början av 60-talet. De 3-5 hästarna på gården fick dela med sig av stallet så att Zetorn som inhandlades från Gamlakarleby också fick plats. Min farfar Martin lär ska ha varit med på den resan när den första traktorn hämtades, någon gång under 50-talet.

Orsaken till att stallet kortades av, var att vägen som går mellan gården och stallet skulle breddas, det blev mer och mer bilar på vägarna efter krigen.


SNICKERI
Tvättstugan och snickerboa finns mitt i.

Jag trodde först att detta var bastun, men icke. Hyvelbänken står kvar i denna ända, och tvättgrytan finns i andra ändan.

Det fanns en rökbastu nere vid bäcken bakom boningshuset som eldades vid större högtider som midsommarn och julen. Inne i huset fanns inte någon toalett, ett handfat i respektive sovrum var det som användes för den personliga hygienen.


VEDALIDRI
I ändan på fähuslängan fanns veden.

På grund av att det någon gång blivit satt plåttak på fähuslängan så kommer den nog att ruttna bort nerifrån i stället sakta men säkert.

Vedboden är fortfarande nästan full med ved.

Den äldsta brodern Johan Viktor Strandén åkte iväg till Amerika redan på 20-talet, där tog han namnet Jonson och blev amerikansk medborgare 1933. Gifte sig med Tyyne och fick två döttrar, den ena av dessa döttrar lever ännu i Amerika.

Viktor och Maria hade också något/några barn som dog små/unga.

Om någon som läser detta har mer uppgifter om Strandéns eller vill korrigera mina uppgifter så tar jag gärna emot kommentarer.

Jag vill också här tacka de som kommenterat och kompletterat dessa uppgifter om Standéns.

 

Start ] Uppåt ]

Copyright © 2002-2003 Jörgen Härmälä
Skicka e-post till jorgen.harmala@multi.fi med frågor eller kommentarer om den här webbplatsen.
Senast ändrad: 17 November 2004