<<<  

De tvingas skicka patienter till Vetil

 

överhuvudtaget på kommunens tre läkarmottagningar. Budet som gäller är att akutpatienterna under tre veckor i juni hänvisas till Tunkkari hälsocentral i Vetil.
Det här gäller vardagar klockan 8-16. På kvällar och veckoslut kan patienterna vända sig till samjouren i Karleby som vanligt.
Mottagningssköterskan Lilian Strandvall och läkarsekreteraren Marita Riska vet inte riktigt hur de ska kunna hänvisa sina patienter till Vetil.
- Folk tror säkert att vi skämtar, säger de.
Men fullt allvar är det likväl. Läkarbristen har slagit till i full skala i Kronoby. Vårdlediga läkaren Katarina Karlais från Jakobstad gjorde på tisdagen sin sista arbetsdag på läkarmottagningen i Kronoby.
- På torsdag slutar Brit Stenman och på fredag är Sonja Prest-Meyer sista dagen i jobb.
Kronoby hälsocentral har på senare tid hankat sig fram med pensionerade läkare och andra som enbart av god vilja ställt upp. Läkarna har till största delen kommit från Jakobstadsnejden.
- Från Karleby hvc har vi inte fått någon hjälp alls, säger Strandvall och Riska.
Många års läkarbrist har gjort att mottagningspersonalen fått axla ett stort ansvar när det gäller diagnosticering. Urinvägsinfektioner har till exempel kunnat kureras genom att personalen faxat provsvar till de mottagningar som haft läkare i tjänst. Patienten har fått ett recept i retur.
- Men inte vet vi om det här funkar i samarbetet med Vetil.
Marita Riska och Lilian Strandvall frågar sig också hur man har det med den svenskspråkiga servicen på hälsocentralen i Vetil.
- På ett möte i måndags med ledande skötaren i Vetil tog vi upp den här frågan.
- Men hon visste inte hur det är med kunskaperna i svenska.
Ledande överläkare Pertti Niemi på Tunkkari hälsocentral tror däremot att den svenskspråkiga servicen ska fungera.
- Jag tror att våra yngre läkare pratar svenska och en del av mottagningspersonalen kan också svenska, säger Niemi.
Han kan berätta att hälsocentralen har en bemanning på åtta läkare, varav 4-5 är inhyrda av företaget MedOne. Hälsocentralen drivs av en samkommun bestående av kommunerna Kaustby, Vetil och Halso och befolkningsunderlaget ligger på cirka 9500 personer.
- Man har frågat om vi kan ge akutvård åt Kronobyborna och det har vi lovat, säger Pertti Niemi som dock inte har någon uppfattning om hur många patienter det kan tänkas handla om.
Någon lycklig situation är det hur som helst inte för Kronobyborna.
- Visst skulle det vara bäst om Kronoby hade egna läkare på plats.
Tunkkari hälsocentral har redan tagit emot patienter från närliggande Terjärv, trots att det inte finns något avtal med kommunen. Och Bertel Björkqvist, ordförande för social- och hälsonämnden i Kronoby, menar att samarbetet med Tunkkari nu i första hand är tänkt för Terjärvpatienterna.
Björkqvist suckar djupt över det dystra läkarläget.
- På torsdag ska vi underhandla med MedOne om nya utvägar.
En möjlighet är att redan i juni få någon av firmans läkare stationerad i Kronoby.
- Från juli är det tänkt att vi ska få åtminstone en läkare till hälsocentralen och dessutom får vi via MedOne två läkarstuderande som arbetat två somrar tidigare i Kronoby.
Mottagnings- och laboratoriepersonalen i Kronoby fortsätter jobba och patienterna kan komma in och ta sina blod- och andra prover som vanligt.
- Men vad händer om någon av oss blir sjuk i sommar? undrar Lilian Strandvall.
- Några vikarier har vi inte.
Från den 16 juni är mottagningen i Terjärv stängd i fyra veckor. Nedervetilmottagningen är stängd under fem veckor från den 30 juni och Kronobymottagningen håller stängt i fem veckor från den 14 juli.
Trycket på samjouren i Karleby ökar under den tid som läkare saknas i Kronoby. Privata läkarstationen MedWind i Nedervetil har också kontaktats.
- Men de har inte kapacitet att sälja tjänster åt kommunen.