Kronoby

 

 

TERJÄRV

Terjärv ligger längs övre loppet av Kronoby å. Liksom i Nedervetil är landskapet även i Terjärv mycket vackert. Då man ser området kommer man snarare att tänka på Mellersta Finlands varierande sjöplatåer än platta Österbotten. Typiskt för landskapet är steniga åsar och backar samt insjöar och träsk mellan dem. Genom Terjärv slingrar sig Kronoby å fram och breder ställvis ut sig till ett vackert insjölandskap. Bosättningen har placerat sig invid dessa vattendrag. Kyrkbyns landskap domineras av Terjärv kyrka och klockstapel vid Heimsjöns strand. Ett synnerligen stort traditionellt byggnadsbestånd har bevarats i kyrkbyn och dess omgivning. Terjärv sammanslogs med Kronoby kommun år 1969.

KRONOBY ÅDAL I KYRKANS OMGIVNING


Kulturlandskapet i Kronoby kyrkby representerar typisk österbottnisk bosättning vid en ådal. Bosättningen har koncentrerats längsmed Kronoby å. Gammalt byggnadsbestånd har bevarats på området, de mest anslående exemplen är de ståtliga österbottenshusen. Som helhet representerar byggnadsbeståndet flera olika tidsperioder; nytt och gammalt sida vid sida. Kronoby kyrka och klockstapel utgör en viktig del av kyrkbyns landskap.

KORPHOLMENS SPETÄLSKEHOSPITAL

Korpholmens spetälskehospital byggdes år 1628 på en holme i närheten av Kronoby ås mynning. På platsen byggdes också en hospitalkyrka i mitten på 1600-talet. Senare, från 1700-talets andra hälft, användes områdets byggnader som sinnessjukhus, tills verksamheten upphörde i mitten på 1800-talet. Man har rest ett minnesmärke på den gamla hospitalkyrkans plats till minnet av dem som begravdes på området åren 1631-1828.

GAMMALT KASERNOMRÅDE

Området ligger i Söderby i närheten av Kronoby å. Det fungerade som kasernområde för Kronoby reservkompani före första världskriget.

 

CRONOHOLMENS SKEPPSVARV, JOUXHOLMEN

Cronoholmens skeppsvarv ligger på Jouxholmen ca 10 km från Kronoby centrum. På varvet byggdes åren 1673-1704 över 60 skepp. Varvet hade en stor betydelse för hela områdets utveckling, eftersom bönderna här blev skickliga skeppsbyggare. I dag är Jouxholmen en av Finlands bäst bevarade skeppsvarv från 1600-talet. Källaren, brunnen och byggnadernas grunder kan ännu tydligt ses, likaså slagghögarna i anslutning till smedjeverksamheten. Kronoby hembygdsförening har utvecklat området till ett mycket intressant museiområde och sevärdhet. Man har byggt en utställningslokal på området och här presenteras skeppsbyggeriets och sjöfartens historia samt föremål som hittats på området


LANDSKAPSHELHETEN VID PERHO ÅS ÅDAL I NEDERVETIL

Nedervetil ligger ca 20 kilometer sydost om Karleby. Landskapet i Nedervetil är mycket vackert. På området finns många höga backar och åsar samt idylliska insjöar, träsk och bäckar. Bosättningen har traditionsenligt koncentrerats längsmed Perho å som flyter genom Nedervetil. Perho ås ådal i Nedervetil bildar en förtjusande och värdefull landskapshelhet. Gammalt och värdefullt byggnadsbestånd har bevarats i Nedervetil centrum. Även bygatan i Tast representerar traditionellt österbottniskt kulturlandskap med sina gamla byggnader och gårdar. Nedervetil sammanslogs med Kronoby kommun år 1969.

.

< Hem igen>