Kronofogdegården på Hakalax, Karleby

Publicerad: 17.04 2004

Kronofogdegården.

Lång, mörkgul och med både vågrät och lodrät brädfodring, som ett minne av gångna tiders osämja, står Kronofogdegården med väggarna bågnande av minnen.


Källaren härstammar ända från den avskydde kronofogden Willinghusens era på 1600-talet. Till kronofogdens uppgifter hörde att samla in skatter åt den svenske adelsmannen Gustav Banér, som innehade bland annat Gamla Karleby som förläning. Men Willinghusen såg också till att samla skatter åt sig själv. Med hjälp av en lönngång smugglade han varor mellan kronofogdegårdens källare och Stadssundet, i närheten av stadens tullar och bak ryggen på stadens borgare.

På 1800-talet bodde "Finnilä storgubbar" i varsin ände av huset. De odlade tobak och bedrev handel på Petersburg med häst och släde. Det är också från deras tid som brädfodringen härstammar. Gubbarna hade svårt att enas och därav kom det sig att bräderna spikades på stående på enda delen av huset, och på liggande på den andra.

Gården har också använts som sommarresidens, korvfabrik och tvättbrädesfabrik. För omkring 10 år sedan restaurerades kronofogdegården. Men ödet kunde ha sett annorlunda ut, eftersom staden vid den tiden ville riva huset för att istället bygga höghus. Göta Hakalax, som bor med sin man på samma gårdstun i den så kallade Tolvmansgården, beslöt sig för att slåss för gårdens överlevnad. I dag är trafiken till kronofogdegården livlig. Bilarna trängs ute på gårdsplanen och inomhus samlas pidrospelare i den allmogeinredda storstugan, medan fortbildning pågår i den gustavianska stora salen.

<Tillbaka>