25.01.2000

Svenska Österbottens Biodlare r.f.

Biodling i Österbotten
EU-projekti mehiläiskasvatukselle ja -kasvattajille.

EMOTR logo

Tausta

Aloitettuamme yhdistyksemme toiminta onnistuneesti uudelleen keväällä 1986, alkoi jäsenluku, tapahtumat ja kiinnostus yhdistystämme (ja mehiläiskasvatusta) kohtaan jälleen laskea 90-luvun keskivaiheilla. Jäljellä olevista mehiläishoitajista suuri osa oli eläkeläisiä tai kohta siksi siirtyviä.

Sammalla avautui mahdollisuus käynnistää n.k. EU-projekti ja sitä kautta palkata projektinvetäjä. Projektinvetäjän tärkeimpiin tehtäviin kuuluisi eri keinoin kiihdyttää kiinnostusta mehiläishoitoa kohtaan ja sitä kautta luoda edellytykset mehiläishoitajien nuorentumiselle ja lisääntymiselle yhdistyksen toimialueella.

Tavoite

Pienten alkuvaikeuksien jälkeen projekti käynnistyi 1.4.1998. Toimintoja hoiti osa-aikainen projektinvetäjä. Jakson 1.4.1998 – 31.12.1999 tavoitteina oli muun muassa hunajatuotannon lisäys ja sitä myöten myös mehiläisyhteiskuntien lisäys noin 40 %:lla.

Ennen kaikkea tavoiteltiin "osa-aikaisten" mehiläishoitajien lisäystä. Osa-aikaisella tarkoitetaan henkilöjä joille mehiläishoito on täydentävää toimintaa tai sivuelinkeino.

Kaikenlaiset yhteistyömuodot, koulutukset ja markkinointi ovat saaneet huomattavan sijan projektissa.

Yksi tärkeä tavoite on viljelijöiden informointi. Heille tarjotaan tietoa marja- ja hedelmäviljelmien eri pölytystarpeista.

Erään osaprojektin aiheena oli maamehiläisten tuotanto kasvihuonepölytykseen. Projekti on saatettu loppuun ja tulemme lähitulevaisuudessa kartoittamaan kiinnostuksen muodostaa yritys tai yhdistys jonka tehtäväksi tulee jatkaa tutkimustyötä ja kokeiluja. Päämääränä on selvittää mahdollisuudet kaupallisessa mielessä kasvattaa mehiläisiä kasvisten, marjojen ja hedelmien pölytykseen.

KIMALAISTEN KASVATUSKOKEEN YHTEENVETO JA TULOKSET

Tukimuotoja

Mehiläishoidon laajenemisen vilkastuttamiseksi on nyt mahdollista saada Pohjanmaan T&E-keskukselta taloudellista tukea uuden yrityksen perustamiseen tai yrityksen laajentamiseen. Tämä tuki voi nousta jopa 35% hyväksytyistä investointikustannuksista ja sitä voi hakea projektin kautta.

Helpottaaksemme hakijaa yhä enemmän, hänellä on mahdollisuus saada tarvittavat suunnitelmat ja kustannusehdotukset ilmaiseksi. Projektinvetäjä suunnittelee ne, häneltä saa myös ilmaisia neuvoja ja opastusta mehiläishoitoon liittyvissä kysymyksissä. Tarpeen vaatiessa hän voi myös tehdä kotikäyntejä ja opastaa hoitajaa paikan päällä. (Projektin kestoaikana).

Tulokset

Yhteenveto ensimmäisen vuoden tuloksista (1998) näyttää että asetetut tavoitteet on ylitetty. T&E-keskus on vuonna 1998 vastaanottanut tukihakemuksia yli 1 milj. markan investoinneille. Jos nämä kaikki suunnitelmat toteutetaan, se tarkoittaa 45 % kasvua vuoden 1998 alkutilanteesta. Samana ajanjaksona on noin 30 henkilöä osallistunut projektin kautta toteutettuihin neljän päivän lakeiskoulutuksiin.

Toiveet ja edellytykset

Projektin loppukauden ennusteen mukaan näyttää siltä, että pääsisimme seuraavaan lopputulokseen:

mehiläisyhteiskuntien määrä kasvanut noin 60 % (450 - 500 kpl) ja samana ajanjaksona noin 40:n nuoremman henkilön odotetaan aloittavan mehiläishoito.

Tilastotietojen mukaan toiminta-alueellamme kulutetaan noin 100 tonnia hunajaa/vuosi. Kuluttajien maksama hinta tästä määrästä on 4-5 milj. markkaa. Suunnitellut kasvut mukaan lukien voimme normaaleilla satomäärillä tuottaa noin puolet tästä omalla alueellamme.

Lisätietoja projektinvetäjältä:

Håkan Wikström puh: 766 2093 tai 050 322 4450

CopyrightŠ 1999-2000 Svenska Österbottens Biodlare r.f.

Webmaster