ENASTÅENDE NATURPRODUKT - HONUNG

Alla känner till honungen, och många använder den dagligen.

Honungen är en enastående naturprodukt, som använts i tusentals år. För att framställa ett halvt kilo honung, hämtar bina 75000 nektarlass, besöker 3-4 miljoner blommor och flyger ca. 80000 kilometer, eller med andra ord två varv runt jorden. Bina är professionella orienterare och med sin dans informerar de varandra om nektarkällorna.

Honungen är en ren naturprodukt. Allt får sin början från växternas nektar, som är avsedd att locka pollinerande insekter. Biet förädlar den livskraften åt människan i en passlig, lättsmältande form.

Till honungen tillsätts inte i något skede socker, utan aromen och smaken bestäms av växtens nektar. Biodlaren använder socker endast till binas vinterutfodring, som görs efter honungsskörden.

SOLIGA SOMMARDAGAR PÅ BURK

Biet börjar sitt arbete genast på vårens första blomma, och slutar först i september. Om vintern får vi njuta av den finska naturens bästa sommardagar, i form av honung.

HONUNGENS INNEHÅLL

Bild på vad nektar och honung innehåller

Honungen innehåller ca. 180 olika ämnesföreningar. I honungen finns ca 30 st. av naturens olika sockerarter, av vilka de viktigaste är druv- och fruktsocker. Andra ämnen är vatten, enzymer, mineralämnen och vitaminer, t.ex. flera av B-gruppens vitamin och C-vitamin.

Honungens energiinnehåll är 1370 kJ/100 gr och pH 4.

BIPOLLINERING ÖKAR SKEDEN

Biet övervintrar i samhällen (avvikande från andra pollinerande insekter), som ännu efter vintern har ca. 15000 bin. I bikuporna är vårutvecklingen snabb, och i juli kan de vara över 80000.

En tredjedel av bina arbetar på kupans utsida med att samla nektar och frömjöl till föda. Samtidigt transporterar de rikligt med frömjöl från blomma till blomma och gör pollineringsarbete.

Bipollinering rekommenderas för trädgårdar med hallon, äppel, vinbär och jordgubbar, och på åkrar med oljeväxter, klöver och bovete. Hemligheten bakom rikliga skördar av hallon, blåbär och lingon, är ofta att det finns bikupor i närheten.

Efter en effektiv pollinering ökar frukternas, bärens och frönas antal och storlek. Frukt och bär blir saftiga och stora, dessutom mognar de snabbare och jämnare.

Bipollinering kan vid trädgårdsodling öka skörden med 25 %, åker- och trädgårdsodling i kommersiellt syfte med 19 % och med skogsbär med 7 %.

Användning av inhemsk honung befrämjar vår naturs mångfald.

OLIKA SLAG AV HONUNG FLYTANDE OCH HÅRD, LJUS OCH MÖRK

Visste Du att inhemska honungens kvalitet är lika hög, oberoende av konsistens? l Finland är växtligheten mångsidig, därför är honungen ofta varierande.

Honungen kan vara flytande eller nästan stenhård. Den kan vara grov- eller finkorning, seg eller lätt att ta med sked. Honungens färg växlar från färglös till mörkbrun, och i smaken finns de mest mångskiftande nyanser.

Honungens färg, doft och smak, liksom alla andra egenskaper, beror på växtens nektarsammansättning och arom. Från varje växt får man just för den typisk honung.

Honungens kristallisering beror på frukt- och druvsockerhalterna. Ju mera fruktsocker honungen innehåller i jämförelse med druvsockret, desto längre hålls den flytande. I Finland hålls mjölkörts-och några andra naturblomshonungar flytande t.o.m. i några år. Det mesta av vår honung kristalliserar sig inom ett par månader efter slungningen.

Mjölkörtshonungen är vanligtvis flytande och nästan färglös, till doft och smak ganska mild. Ljunghonungen är geléaktig, till färgen brun, doft och smak ganska mild. Största delen av vår honung är ljus mångblomshonung. Den doftar som den finska naturens blomsterprakt och smakar som sommarmorgonens soluppgång.

Bild på olika typer av honung

HONUNGENS FÖRVARING OCH DJUPFRYSNING

För kortvarigt, dagligt bruk, bör honungen förvaras i rumstemperatur. För långvarig förvaring finns två alternativ; endera -torrt, svalt och i jämn temperatur - eller djupfrysning.

Vid djupfrysning bevaras honungens smak och konsistens. Vid upptining blir den likadan som vid infrysningen flytande, mjuk eller hård.

HONUNG TILL MATLAGNING RAKNING, SKÖNHETSVÅRD OCH HÄLSA !

Som krydda och sötningsmedel i matlagning, bakning och drycker

Honung är en krydda. Den ger maten bättre smak och arom, oberoende om det är fråga om kött, fisk eller grönsaker. Honung är ett sötningsmedel. Vid bakning kan en del av sockret ersättas med honung. Då håller sig kakor och småbröd bättre, än vid bakning med enbart socker, dessutom får de bättre smak. Kristalliserad honung får man flytande i varmt vattenbad eller försiktigt i mikrovågsugn.

Skönheten har genom tiderna skötts med honung

Oavsett om man använder honungen invändigt eller utvändigt, så syns det på hyn och känns i kroppen. Honung är effektiv på torr, fet och acnehud. Honungens olika användningsmöjligheter ger en naturlig hjälp. Pröva honungens inverkan på bl.a. ansikte, händer, hårdnader och fotsulor. Bara fantasin begränsar honungens användning.

Att använda honung i bastun är populärt. Känslan i huden är märkbar. Med hjälp av honung kan man få överanstränga muskler att slappna av, och olika knölar kan upptäckas med hjälp av honungsmassage, vilket uppmärksammats av kvinnor.

För hälsan !

Många använder honung regelbundet för hälsan och för konditionens upprätthållande och "säsongsjukdomars" förebyggande. Honungens förebyggande verkan grundar sig bl.a. på bakteriedödande glukosoksidas-entzym. "Förr" användes honungen som antibiotika. Honungen hindrar bakterierna från att växa, och är därför bra medicin för sår och infektioner än i dag. Honungen befrämjar också matsmältningen och hjälper till avkopplande god sömn.

Honungens "inverkan" på huden

• rengör

• uppmjukar

• avslappnar

• uppfriskar

• fuktar och renar (peeling)

Honungen är en bra råvara för förädling och dess hållbarhet är utmärkt. Aromämnena från blommorna framhäver kryddornas, örternas och de aromatiska oljornas smak och förhöjer deras egenskaper. Honungsbaserade förädlade produkter är ett naturligt tillskott till kryddsortimentet, delikatess-stunden och egenvården.

Det lönar sig att pröva:

• bär- och grönsaksgeléer

• sylter

• salladsdressingar

• senap

• bastuhonung

• vitlökshonung

• smaksatt honung

• örthonung

• honung och frömjölsblandning

Biet framställer honung, frömjöl, bivax, gropolis, drottningfoder och bigift. Biet samlar råvaran från de färskaste blommorna och bearbetar den på icke kopierbart sätt. Ämnenas sammansättning känner man till. Användningserfarenhet har samlats i århundraden. Som en enastående naturprodukt befrämjar de vår hälsa och förbättrar vårt välbefinnande

ANDRA BI-PRODUKTER

Biet förädlar blommornas nektar till honung. Den bearbetar också andra råmaterial från naturen och produkter som grundar sig på biets egna entzymer:

• bivax

• frömjöl

• kittvax el. propolis

• drottningens fodersaft

• bigift

Bivax

Arbetsbiet framställer honungscellens grundmaterial, bivaxet, med vaxkörtlarna under bakkroppen. Bivaxprodukter är bl.a. doftande och stämningsfulla bivaxIjus, kosmetikprodukter, möbelvax, skovax och för djuren tass och hovsmörjor.

Frömjöl

Frömjöl här till växtrikets vitaminrikaste och av äggviteämnen värdefullaste ämnen. Innehåller bl.a. protein, aminosyror, kolhydrater, vitaminer, flavonoider,-mineraloch spårämnen, matsmältningsentzym, antibioter och ämnen som påminner om hormoner. Frömjölet är bra för att öka prestationsförmågan, höja allmänkonditionen, hormonbalanserande, stärker hår och naglar och kroppens motståndskraft.

I alla bi-produkter finns frömjöl, som kan ge symtom åt allergiska personer.

Kittvax eller propolis

Propolis är kittaktigt och rödbrunt. Biet framställer det för att bekämpa sjukdomar och bakterier i kupan. Propolis

bildas när biet blandar harts från trädens knoppar med vax och utsöndring av egna körtlar. Pröva propolis-extrakt på

dåligt helande sår, halsont, inflammatio- ner i munnen och ledbesvär. Många använder propolis och honungs-vatten

som hostmedicin både åt människor och djur. Inhemska propolisextrakt fås från välsorterade hälsokostaffärer.

Kakhonung

Kakhonung, pröva till täpt näsa och halsont. Där finns förutom honungen, dess usrsprungsförpackning, vaxkakan.

Drottninglarvens fodersaft

Drottningen föds till samhället av en larv till ett arbetsbi, som matas med speciellt foder, vit och geléaktig, fodersaft. Maten som ges åt drottninglarven är en av de mest koncentrerade foderämnen som förekommer i naturen. Det är bevisat att den förbättrat prestationsförmåga och allmänt välbefinnande.

Bigift

Bigift har stark lukt och är en starkt antibiotisk vätska. Används bl.a. i krämer som är avsedda för ledgångsreumatism.